BÖLGELERHABERLERORTA AFRİKA

Ruanda lideri, “soykırımın asıl sorumluları bugün mesuliyetlerini saklamaya çalışıyor” dedi

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, “bu sorunun asıl kaynağı olan ülkeler, sorumluluklarını örtbas etmeye çalışıyor” dedi. Bu ülkelerin soykırım sırasındaki sessizliklerini gizlemeye çalıştıklarını vurgulayan Ruanda lideri, onların ülkelerine asla barış getiremeyeceğini söyledi.

Paul Kagame, bazı güçlü devletlerin, adaletten yoksun olduklarını belirterek milyonlarca Ruandalının ölümünü seyreden bu ülkelerin kimseye adalet dersi verecek hakkı olmadığını söyledi.

Bu sorunun kaynağının onlar olduğuna işaret ederek, Ruandalıların yalnızca fail olduğunu belirtti. Kagame, soykırımın aslında nereden kaynaklandığını herkesin bildiğinin altını çizdi.

Uluslararası toplumun yanı sıra ABD, Fransa ve Belçika gibi ülkeler soykırım sırasında sessiz kalmakla suçlanıyor.

Kagame, “ikiyüzlülük dünyada hâkim 3 yönetim sisteminden birisi” dedi

Başkan Kagame, “Dünyada hüküm süren 3 sistem var. Biri demokrasi olarak anılıyor, diğeri ise otokrasi. Bunların arasında bir sistem daha var; en güçlüsü, çok sessiz ve etkili, o da ikiyüzlülük.” diye konuştu.

Ruanda lideri, ülkesinin küçük olmasına rağmen diğer büyük devletlerden daha adil olduğunu belirtti.

Tarihin şahit olduğu en büyük soykırımlardan biri

Ruanda’da 1994 tarihinde Hutular, Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmış, 100 gün süren katliamda 800 binin üzerinde Tutsi ve ılımlı Hutu hayatını kaybetmişti.

Tarihin gördüğü en büyük kıyımlardan biri olan bu soykırım nedeniyle her yıl Birleşmiş Milletler 7 Nisan’da bu soykırımda hayatını kaybedenler için anma töreni düzenliyor.

Soykırımda Batı etkisi

Ruanda, Alman sömürge yönetiminden sonra 1962 yılındaki bağımsızlığına kadar Belçika’nın sömürge yönetimi altında tutuldu. Bu dönemde yapay olarak sosyolojik yapısında değişiklikler yapılan Ruanda’da, Hutular ve Tutsiler arasında nefrete yol açan ve soykırıma kadar devam eden sürecin başlamasında Belçika’nın önemli bir etkisi vardır.

Soykırımın gerçekleştiği tarih olan 1994 öncesi ve sonrasında ise Fransa’nın hükümet ile orduya verdiği destek bilinmektedir. Fransa’da koloni döneminde yaratılan etnik nefretin körüklenmesinde rol oynayarak soykırıma giden yolun açılmasına dolaylı olarak neden oldu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu