BÖLGELEREKONOMİGÜNEY AFRİKAHABERLERYAŞAM

Lesotho Sivil Toplum Kuruluşları, Afrika Kalkınma Bankası’nın yeni ülke stratejisini şekillendiriyor

Lesotho Sivil Toplum Kuruluşları (STK'lar), Lesotho Sivil Toplum Kuruluşları Konseyi çatısı altında 21 Mart 2024 tarihinde bir araya gelerek Afrika Kalkınma Bankası'nın (AfDB) ülkedeki portföy performansını değerlendirdi.

Banka temsilcileriyle gerçekleşen toplantı, Bankanın mevcut Lesotho Ülke Strateji Belgesi (2020-24) hakkında görüş alışverişinde bulunmak ve 2025-29 dönemi için yeni Strateji Belgesi hakkında konuşmak amacıyla düzenlendi. Bu STK’lar, HIV/AIDS, tarım, gıda güvenliği, iklim değişikliği, eğitim, sağlık, çocuk koruması, su ve hijyen, bütçe analizi gibi alanlarda kalkınma girişimlerini uygulamada önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, Lesotho’da sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ilerletme ve COVID-19 salgınına yönelik yanıtları ve iyileştirme çabalarını şekillendirme konusunda da etkili bir rol oynamaktadırlar.

Bankanın şeffaflık ve katılımcılığa olan taahhüdünü göstermek amacıyla, mevcut ülke portföyüyle ve STK’larla olan işbirliği stratejisiyle ilgili bilgiler sağladı. STK’lar da, genç işsizliği, yetersiz hükümet-STK işbirliği, iş yaratmayı engelleyen durgun özel sektör ve hükümet kurumları ve diğer paydaşlar arasında yetersiz koordinasyon gibi ülkenin karşı karşıya olduğu kalkınma zorluklarına dikkat çekti.

STK’lar Daha Katılımcı Bir Kalkınma Stratejisi İçin Çaba Gösteriyor

STK’lar, Afrika Kalkınma Bankası ve diğer kalkınma ortaklarından yardım ve kapasite geliştirme faaliyetlerine daha fazla destek sağlamalarını istedi. Projelerde daha fazla işbirliği yapılmasını ve kapasitelerini güçlendirmek için ayrılan kaynaklara odaklanılmasını talep ettiler. STK’lar ayrıca, yönetişim, hukuk uygulaması ve politika uygulama konularında daha güçlü kurumlar ve daha iyi hükümet koordinasyonunun sağlanmasının gerekliliğine vurgu yaptılar.

Marjinalleşmiş Topluluklar, Altyapı ve Tarım Odaklanmalı

STK’lar, kimseyi geride bırakmayan bir katılımcı kalkınma yaklaşımının gerekliliğini vurguladılar. Piyasa erişimini artırmak için Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Alanı altında altyapı geliştirmeye ve bölgesel entegrasyona öncelik verilmesini savundular. Gıda güvencesi de önemli bir endişe olarak ortaya çıktı. Tarım için bütçe tahsisleri yapılmış olsa da, STK’lar tarımsal değer zincirlerini güçlendirmek için çiftçilere hedefli destek sağlanmasını önerdiler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu