Kamerunlu sanatçılar: Tiyatro Kamerun’da toplumsal uyuma katkı sağlıyor
27 Mart Dünya Tiyatro Günü kutlanırken Kamerunlu sanatçılar sosyal uyumu teşvik etme konusundaki teatral deneyimlerini paylaştılar.
Komedyen Franck Amana ‘‘Tiyatro Kamerun’da toplumsal kaynaşmaya katkıda bulunuyor. Bir komedi gösterisi, tüm sosyal sınıflardan seyircileri bir araya getiriyor.’’ dedi.
Sanatçı Sylvanie Njeng, sosyal uyumu geliştirmek için gerçek bir irade olması gerektiğini bunun için Kamerun’da güçlü bir sanatsal potansiyel olduğunu dile getirdi.
Stephane Dipita da tiyatroyu, ulusal ve uluslararası aktörlerin çeşitli sosyal, ekonomik, ahlaki ve varoluşsal hastalıklarla boğuşan Kamerun toplumunun otopsisini yaptıkları bir sanat olarak algıladığını belirtti.
“Tiyatroya gitmek bir uyum eylemidir. Orada farklı sosyal sınıflardan ve etnik kökenlerden insanlar bir araya gelir ve farklılıkları ne olursa olsun iletişim kurarlar. Bir tiyatro kapısının eşiğini geçtiğinizde siyasi, etnik, dini ve ırksal engeller ortadan kalkar. Yani birlikte bir gösteriyi deneyimleyebilirsek, birlikte yaşamak o kadar karmaşık olmayabilir.” dedi.
Dipita, tiyatronun kayıt dışı ekonominin çevredeki yoksulluğu azalttığı bir bağlamda istihdam yaratarak toplumsal çabaya katkıda bulunabilecek “gerçek bir altın madeni” olduğunu ifade etti.
“Tiyatro meslekleri, özellikle küçük ölçekte de olsa işsizlik oranını frenlemek için sürdürülebilir bir alternatif olabilir.’’
Fotoğrafçı ve aktör Max Mbakop için sanat, sosyal uyum için gerçek bir fırsat ve toplum için harika bir terapi olduğunu söyledi.”Sanat bir yaşam biçimidir, bir ruh halidir, bir varoluş halidir. Bu bir yaşam disiplinidir. Varlığınızı değiştirir. Gerçekten tiyatro yapan bir insan, olayları farklı algılayan değişmiş bir insandır.’’
Ignace Essounga tiyatro için “Toplumsal kaynaşmaya katkı sağlayan bir edebi tür olduğunu düşünüyorum. Her oyunun sonunda güzel bir ahlak vardır, örneğin nasıl iyi bir komşu olunur. Gösteri yaparak halkı eğitiyorum ve meydan okuyorum” dedi.
Kamerunlu sanatçılar Kamerun’daki halkın genel olarak tiyatro ve sanatsal çalışmalara duyulan ilginin yetersizliği konusunda ortak bir fikre sahipler.
Mbakop, “Bu ülkede sanatımızın özgürleşmesi için hiçbir şey yapılmıyor. Kurumlar bile bu yönde bize eşlik etmeyi beceremiyor” dedi. “Tiyatroya uyarlanmış bir altyapımız yok, bazı özel gruplar dışında hiçbir sübvansiyonumuz yok. Kamerun’da tiyatro neredeyse yok. Zaten neredeyse terk edilmiş bir sanat. En iyi sanatçılar ülkeyi terk ediyor ve eserlerinin olduğu ülkelere gidiyor.’’
Kaynak: AA