BÖLGELERHABERLER

İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi’nde “Afrika Hak İhlalleri” paneli düzenlendi

Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi (İSUMER) iş birliğiyle “Afrika Hak İhlalleri” paneli düzenlendi.

Panel öncesi Afrika ülkelerinin yaşadığı soykırım ve hak ihlallerinin fotoğraflarının olduğu sergi açılışı yapıldı.

Program, Afrika’daki soykırımların görsellerini içeren kısa bir tanıtım videosu ve İSUMER Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşçı’nın açılış konuşması ile başladı.

Taşçı, yaptığı açılış konuşmasında bu tarz programların önemine dikkat çekerek, “Eğer biz zulmü bilirsek, zalimi de tanıma şansımız olur. Afrika konusunda kimin zalim olduğunu bilirsek, zalimlerin tavrının Afrika’ya has olmadığını da biliriz.” dedi.

Afrika’nın köklü tarihini vurgulayan Taşçı, “Biz Afrika’ya inancımız gereği masumiyet olarak bakıyoruz. Ancak Afrika’nın bütün zulümlere rağmen çok köklü bir geçmişinin, muazzam bir uygarlık tarihinin olduğunu ve bunların hâlâ devam ettiğini bilmek gerekir.” ifadelerini kullandı.

Taşçı, İSUMER’in Afrika’ya çok özel bir yer ayırdığını söyleyerek ilerleyen zamanlarda “Afrika masası” oluşturma hedeflerinde olduklarını belirtti.

Uluslararası Soykırım ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yaşar Onay ise yaptığı açıklamalarda, hak ihlallerinin Afrika’da en acil önlem alınması gereken bir konu olduğunun altını çizdi.

Afrika’da insan hakları konusunda gelişmelerin yaşandığına da değinen Onay, “Gelişmeler yaşansa da, zulüm gören bir birey dahi olsa, insan hakları konusunda bardağın boş tarafına odaklanmak gerekir.” diye konuştu.

Program, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın konuşması ile devam etti.

Doç. Dr. Derya Aydın Okur’un başkanlığında yürütülen panelde, Kaan Devecioğlu “Kuzey Afrika Ülkelerinde Hak İhlalleri”, Dr. Serhat Orakçı, “Uygar Avrupa Miti: Afrika’nın Sömürgeleştirilmesinde Hak İhlalleri” ve Dr. Kamagate Soualıho “Fildişi Sahilinde Sömürgecilik ve Hak İhlalleri Örnekleri” başlıklı sunumlarını yaptılar.

“Medeni Avrupa’nın uygulama sahası Afrika’da, katliamlar ve soykırımlar söz konusu”

“Uygar Avrupa Miti: Afrika’nın Sömürgeleştirilmesinde Hak İhlalleri” başlıklı sunumunu yapan İNSAMER Afrika Çalışmaları Uzmanı Dr. Serhat Orakçı, tarihte Namibya, Kongo ve Cezayir örneklerini vererek “uygar Avrupa” ile hak ihlallerinin ilişkisini ele aldı.

Orakçı, 18 ve 19. yüzyılda “Medeni Avrupa” söyleminin Afrika boyutuna dikkat çekerek “Avrupa aydınlanması sonrasında Avrupa’da en fazla dile getirilen şey medeniyet meselesi oldu. ‘Uygar Batı medeniyeti’ perspektifini Afrika’ya çevirdiğinde, aslında bu anlatı ile çok da örtüşmeyen hatta bu anlatıya zıt bir durumla karşı karşıya kalıyor. Bir tarafta medeni anlamda yükseldiğini iddia eden bir Avrupa var, ama onun uygulama sahası, sömürge sahası olan Afrika’da ise çok ciddi katliamlar ve soykırımlar söz konusu.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Afrika’da hak ihlallerinin en fazla yaşandığı ülkelerin Mısır, Sudan, Tunus ve Libya olduğunu vurgulayan ORSAM Kuzey Afrika Çalışmaları Uzmanı Kaan Devecioğlu ise, özellikle son 3 yılda Kuzey Afrika’da yaşanan hak ihlallerini sağlık hakkı, ifade özgürlüğü, protesto ve aşırı güç kullanma, silahlı çatışma ve iç savaş, göç ve mülteciler, kadın ve çocuk hakları bağlamında ele aldı.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları mezunu Dr. Kamagate Soualıho sunumunda, kavramlar üzerinden Batılı sömürgecilerin kullanmış olduğu kelimelerin yanlış olduğuna vurgu yaparak sömürge kavramı ve Fildişi Sahili isimlendirilmesinin sömürge sürecindeki değişimini ele aldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu