HABERLERKÜLTÜR ve SANAT

YTB tarafından hazırlanan “Afrika Yıllığı 2021” yayımlandı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye'deki Afrika çalışmalarına katkıda bulunmak ve Afrika'ya özgü meselelere bütüncül bakış sunmak amacıyla hazırlanan "Afrika Yıllığı 2021" kitabı yayımlandı.

Dört bölümden oluşan Afrika Yıllığı 2021’in ilk bölümünde Afrika ülkelerinde siyaset, güvenlik ve sınır sorunları gibi alanlarda yaşanan önemli gelişmeler ele alınıyor.

Cihan Daban tarafından kaleme alınan bu bölümün ilk makalesinde, 2021 yılında Afrika ülkelerinde gerçekleşen önemli seçimler konu ediliyor. Murat Yiğit’in kaleme aldığı ikinci makalede, Batı Afrika’daki darbe furyası analiz ediliyor.

Fatma Yıldız’ın yazdığı üçüncü makalede, kıtanın önemli güçlerinden olan ve Afrika Birliği ile Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu gibi pek çok bölgesel ve uluslararası kuruluşa ev sahipliği yapan Etiyopya’nın 2021 yılı içinde karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlar ele alınıyor.

2021 yılında iç ve dış politika alanlarında kayda değer gelişmeler gözlemlenen Sudan’daki süreci ise Kaan Devecioğlu irdeliyor.

2021 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleşen gösteriler, ardında yatan sebepler ve Güney Afrika siyasetindeki yansımaları bu bölümün beşinci yazısında Ali Onur Tepeciklioğlu tarafından değerlendiriliyor.

Tunç Demirtaş tarafından kaleme alınan bölümde Kenya ve Somali arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığı konu ediliyor. Bu makalede tarafların iddiaları, talepleri ve beklentilerinin yanı sıra mahkeme kararı sonrası durum ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.

Tuğrul Oğuzhan Yılmaz; makalesinde Libya’da süregiden otorite mücadelesini ele alıyor.

Osman Kağan Yücel, Afrika’nın bir diğer önemli bölgesi olan Nil Havzası’ndaki su sorununu detaylı bir şekilde analiz ediyor.

Huriye Yıldırım Çınar tarafından kaleme alınan birinci bölümün son makalesinde; 2021 yılında Boko Haram terör örgütünün Kuzeydoğu Nijerya’da gerçekleştirdiği saldırılar, Orta Kuşak Bölgesinde çiftçi ve çobanlar arasındaki çatışmalar, Kuzeybatı Nijerya’da silahlı çetelerin eylemleri ve Güneydoğu Nijerya’daki İgbo ayrılıkçılığı konuları işleniyor.

Afrika’daki ekonomik gelişmeler

Afrika Yıllığı 2021’in ikinci bölümünde kıtadaki önemli ekonomik gelişmeler ele alınıyor.

Bu bölümde Moussa Hissein Moussa, Afrika’yı bir ortak pazara dönüştürmeyi amaçlayan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Antlaşması’nı (AKS TA) inceliyor.

Zainul Abideen Jibril tarafından kaleme alınan bölümdeki ikinci makalede 2021 yılı içinde Afrika’da ortak bir para biriminin kullanıma sunulması yönünde yaşanan önemli gelişmeler ele alınıyor.

Küresel güçlerin Afrika ile ilişkileri

Afrika Yıllığı 2021’in üçüncü bölümünde, kıtanın önemli bazı küresel güçlerle ilişkileri üzerinde duruluyor.

Ensar Küçükaltan, Çin-Afrika İş Birliği Forumu bağlamında 2021’de Çin-Afrika iş birliğinde öne çıkan gelişmeleri detaylı olarak ele alıyor.

Afrika’da Çin’e karşı strateji geliştirmeye çalışan ana aktörlerden ABD’nin Afrika politikasını Hasan Aydın konu alıyor.

Elem Eyrice Tepeciklioğlu tarafından kaleme alınan üçüncü makalede Rusya’nın Afrika’da artan varlığına odaklanılıyor.

Gözde Söğütlü tarafından yazılan bölümdeki dördüncü makalede; AB-Afrika arasında 2021 yılında yaşanan önemli gelişmelerin yanı sıra pandeminin iki kıta ilişkilerine dair muhtemel etkileri değerlendiriliyor.

İbrahim Arslan’ın yazdığı bu bölümün son makalesinde; 8 Ekim 2021’de Montpellier’de düzenlenen Fransa-Afrika Zirvesi, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2021 yılında Afrika’ya gerçekleştirdiği resmî ziyaretler ve sömürge döneminde Fransız müzelerine götürülen ve sömürge döneminden beri Fransa’da tutulan eserlerin Afrika kıtasına geri dönüşünü kolaylaştırma konusunda yapılan çalışmalar ele alınıyor.

Türkiye’nin Afrika politikası

Yıllığın son bölümünde Türkiye’nin Afrika politikası farklı boyutlarıyla inceleniyor. Elem Eyrice Tepeciklioğlu’nun kaleme aldığı ilk makalede, 2021 yılında Türkiye ile Afrika arasında diplomatik ilişkiler açısından yaşanan önemli gelişmeler konu ediliyor.

Dışişleri Bakanlığı Orta ve Batı Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Sayın H. Nur Sağman’la gerçekleştirilen mülakatta ise Sağman; Türkiye’nin “girişimci ve insani” bir dış politika izlediğini, Afrika ülkeleriyle ilişkilerini bu dış politika yaklaşımı çerçevesinde sürdürdüğünü vurguluyor.

Mürsel Bayram tarafından kaleme alınan Türkiye-Afrika Güvenlik İş Birliği bölümünde Türkiye’nin Afrika’da hem yatırım hem de güvenlik ortağı olarak öne çıkmaya başladığı ifade ediliyor. Bayram, Türkiye-Afrika savunma ilişkilerinde 2021 yılındaki canlanmanın motivasyonlarını ele alıyor.

Salih Kaya tarafından yazılan ve Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında 2021 yılı içindeki ekonomik ve ticarî ilişkilere odaklanan makale kapsamında ilk ikisi 2016 ve 2018 yıllarında gerçekleşen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na ilişkin ayrıntılara yer veriliyor.

2021 yılı içinde TİKA tarafından Afrika ülkelerine aktarılan resmî kalkınma yardımları konusu ise beşinci bölümde Havva Yılmaz tarafından ele alınıyor.

Türkiye-Somali ilişkilerinin onuncu yılına ilişkin genel bir çerçeve sunan ve İsmail Ermağan tarafından yazılan makalede ise Somali’de izlenen politikanın askeri, siyasî ve insani boyutlarına odaklanılıyor.

YTB, YEE, TMV ve AA gibi kurumların Afrika’nın farklı bölgelerinde eğitim, kültür, insani kalkınma ve medya alanlarında yürüttüğü çalışmalar Gökhan Kavak tarafından ele alınıyor.

Sedat Aybar tarafından kaleme alınan son makalede 2021 yılında Türkiye-Afrika ilişkilerine dair bir değerlendirmeye yer veriliyor; 2021 yılının ilişkilerin ciddi olarak sınava tâbi tutulduğu bir yıl olduğu vurgulanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu