Uzmanlar Türkiye-Afrika Medya Zirvesi hakkında Merhaba Afrika’ya değerlendirmelerde bulundu
Türk akademisyen ve gazeteciler, 25-26 Mayıs tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Türkiye-Afrika Medya Zirvesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
İnönü Üniversitesi Afrika Merkezi Araştırmaları Merkezi Başkanı İsmail Söylemez, Türkiye-Afrika Medya Zirvesi’nin ikili ilişkilere olumlu etkisinden bahsetti.
Söylemez, Türkiye’nin Afrika Kıtası’nda oldukça faal bir ülke olduğunu belirterek ikili ilişkilerin son derece sıcak, samimi bir iş birliğine dayandığını söyledi.
Türkiye’nin çalışmalarının yeterince anlatılmadığının altını çizen Söylemez, gerçekleştirilen zirvenin bu noktada oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Söylemez, yakın zamanda açılacak olan TRT Fransızcaya da değinerek “Afrika sıcak bir gündem halinde. Yakın gelecekte açılmasını beklediğimiz TRT Fransızca ile beraber bir medya ayağı oluşturulacak. Türkiye’nin Türkiye ağzından ve Türkiye gerçekliğiyle Afrika toplumlarına ve bütün dünya kamuoyuna anlatması son derece önemli.” diye konuştu.
Türkiye’nin bakış açısını anlatmak gerekiyor
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ahmet Uysal, Merhaba Afrika’ya konuştu.
Uysal, Türkiye ve Afrika ülkelerinin kültürel ve tarihi bağlarına dikkat çekerek, Türkiye’nin büyümesinde Afrika’nın büyük payı olduğunu belirtti.
Açıklamalarında Rusya-Ukrayna gündemine yer veren Uysal, zirvenin böyle bir dönemde düzenlenmesinin çok yerinde olduğunun altını çizdi.
Uysal şunları kaydetti:
“Kaosun yaşandığı bir dönemde Afrika’nın önde gelen gazetecilerini, medya personellerini toplamak çok yerinde, çok anlamlı. Birçok konu tabii algı ile alakalı, ilgi ile alakalı. Hem bilmek hem doğru algılamak, doğru bilmek gerekiyor, detaylı bilmek gerekiyor, ince görmek gerekiyor tabiri caizse. Bu yüzden hem tanışık olmak, hem Afrika’nın dertlerini dinlemek hem Türkiye’nin bakış açısını anlatmak gerekli.”
Afrika konusunda çalışan insanlarımızın artması gerekiyor
Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay ise, Merhaba Afrika’ya verdiği demeçte Türkiye-Afrika ilişkilerinde medyanın oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.
Altay, bir gazetecinin meslektaşları ile yakın ilişkilerin, yaşanan bir olayın aslını öğrenme konusunda önemli olduğunun altını çizdi.
Altay, “Biz böyle bağlantılarımız olmadığı için genelde Reuters gibi AFP gibi farklı kanallardan haberler alıyoruz. Bu haberler de genellikle gerçekliği yansıtmayan, çok yanlı olan, en azından oradaki toplumsal yapıyı anlamayan kişiler tarafından yapılıyor. Dolayısıyla bu, bizim aramızdaki bağları zayıflatan bir şeye dönüşüyor. Bu yüzden medyanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ama bu medyanın, bu ülkelerin gazetecilerinin birbirlerini tanımasıyla bir işleve sahip olacağını düşünüyorum.” dedi.
Gazetecilerin zirvede bir araya gelmesinin ve tanışmasının Türkiye’nin Afrika’daki medya faaliyetleri açısından önemli bir işlevi olduğunu vurgulayan Altay, “Afrika konusunda çalışan insanlarımızın, Afrika’yla bağı olan gazetecilerimizin sayısının artması lazım.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı Muhabiri Gökhan Kavak, geçen Kasım ayında Türkiye-Afrika Zirvesi sonrası medya özelinde yapılan bu zirvenin Afrikalılar ve Türkler arasında temas kurması açısından önemine değindi.
Kavak, “Bugün burada Afrika’dan medya temsilcilerinin yanı sıra Türkiye’de STK, Afrika üzerine araştırma merkezi, medya temsilcileri ve akademisyenler bulunuyor. Bu anlamda bu zirve Afrikalılar ve Türkler arasında ilişkilerin geliştirilmesi, temas kurulması açısından önemli bir adım olarak masada duruyor. Bu zirvelerin devam etmesini temenni ediyoruz.” diye konuştu.
Bu zirve, son 20 yıldır Türk Dış politikasında Afrika’ya yönelik politikaların en önemli sacayaklarından birisi
Akademisyen Dr. Fatih Şen, gerçekleştirilen zirvenin son 20 yıldır Türk Dış politikasında Afrika’ya yönelik geliştirilen politikaların en önemli saç ayaklarından birisini oluşturduğunu belirtti.
Şen, Türkiye’nin kıta ile ilişkilerinin yüzyıllarca eskiye dayandığını söyleyerek, Türkiye’nin günümüzde tekrar bu coğrafyaya dönmesiyle yeni bir boyut kazandığını ifade etti.
Türkiye’nin belli merkezlerden almış olduğu haber kaynaklarını değil, doğrudan haber kaynaklarına gitmesi açısından zirvenin önemine dikkat çeken Şen, “Burada 54 Afrika ülkesinden 44 tanesini temsil edilmesi, buradaki Türk dış politikasını özellikle karar alma mekanizmasını da haber kaynaklarının doğrudan aracısız bir şekilde artık bu haber kaynağının işletilmesiyle daha sağlıklı olabileceği yönünde düşünebiliriz. Bu açıdan baktığımızda asıl önemli noktanın bu olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü ve Büyükelçi Murat Karagöz, Merhaba Afrika’ya konuştu.
Karagöz şunları kaydetti:
“Geleneksel medyanın yanı sıra dijital medya son dönemde ön plana çıktı, dijital medyadan haber alma arttı. Fakat teknolojinin gelişmesi sadece bir avantaj değil, aynı zamanda sahte haber, mezenformasyon, dezenformasyon, malenformasyon, bir de pandemi döneminde ortaya çıkan infodemi var. Bütün bunlarla geleneksel ve dijital medya unsurları ve sosyal medya unsurları nasıl mücadele ediyor onu ele alacağız. Onun için bence son derece yararlı bir etkinlik.”