Türkiye’nin Libya ile ticaret hacmi 2 yılda yüzde 43 oranında arttı
2019 yılında Türkiye ve Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası sayesinde iki ülke arasındaki ticaret hacmi iki yılda yüzde 43 oranında artarak 2,3 milyar dolara yükseldi.
İki taraf arasında yapılan anlaşmanın ikinci yıl dönümü sebebiyle değerlendirmelerde bulunan DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, bu anlaşmanın yalnızca Türkiye’nin değil Libya’nın da hak ve çıkarlarını koruma hedefinde olduğunu ve yalnızca ülkelerin değil bölgenin de refahına kazanımlar sağladığını söyleyerek “Anlaşma ‘Mavi Vatan’ kavramının daha iyi anlaşılmasını sağladı.” ifadesini kullandı.
Anlaşmanın ekonomik açıdan oldukça önemli olduğunu ifade eden Karanfil, Türk müteahhitlerin ilk yurt dışı pazarı olan Libya’nın Türkiye ekonomisi için önemini aktardı:
“Libya, Türkiye’ye 3 günlük deniz mesafesinde yer alması ve oradan da 56 Afrika ülkesine kara yolu bağlantısının bulunması nedeniyle Türkiye için çok ama çok kritik bir ülke. Avrupa’ya da kısa deniz mesafesinde bulunması, yakıt, gayrimenkul, ulaşım ve kira maliyetlerinin düşüklüğü Libya’yı bizim için çok önemli kılıyor. Libya, 75 milyar dolarlık ihracat hedefimizin bulunduğu Afrika’nın kilidi konumda. Bu yüzden anlaşma, ekonomik açıdan da çok önemli bir adımdı.”
Karanfil, Libya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminde ivmelenme yaşandığına dikkat çekerek “Eylül sonu itibarıyla, son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki dış ticaret hacmi yüzde 43 artarak 2,3 milyar dolara çıktı. Salgın yaşanmamış olsaydı bu artış çok daha yüksek olacaktı. Yıl sonunda ikili ticaret hacminin tarihte ilk kez 3 milyar doları aşacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
“Ekonomik iş birlikleri geliştirilmeli”
Karanfil, ekonomik ilişkilerin daha da hızlanması gerektiğini vurgulayarak “Artık ticari diplomasiye daha fazla ağırlık vermeli, yeni iş birliği anlaşmalarına imza atmalıyız. Ticaret ve sanayi odalarımız ortak çalışmalar gerçekleştirmeli. Çünkü dediğim gibi Libya 7 milyon nüfusu var ancak 1,3 milyar dolarlık Afrika’nın kilidi konumunda.” dedi. Ayrıca Türk iş adamlarının Kuzey ve Orta Afrika’ya girişte Libya’yı merkez alabileceğine dikkat çeken Karanfil, hem kamu kuruluşlarından hem özel sektörden iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerinin geliştirilmesi için daha aktif rol oynamaları çağrısında bulundu.
Kaynak: AA