Türkiye ile Etiyopya eğitim alanında iş birliğini artırıyor
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ile Etiyopya Harar Bölgesel Devlet Eğitim Bürosu arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Eğitim ve kültür alanlarında birçok başlığı içeren iş birliği protokolü, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve Harar Bölgesel Devlet Eğitim Bürosu Başkanı Muktar Salih tarafından imzalandı.
Protokol töreninde SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, Karasu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sedat Durmuşkaya ve Harar Bölge Devlet Denetçisi Genel Büro Başkanı Dr. Abdullahi Ahmed Wazir de yer aldı.
Protokol kapsamında, Etiyopya’daki öğretmenlerin Türkiye’de eğitimi, çevrimiçi kurslar, karşılıklı ziyaretler, lisans ve lisansüstü öğrenci çalışmaları ile öğrenci değişimi, ortak proje, yayınlar, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile ortak konferans ve akademik programlarda iş birliği gerçekleştirilecek.
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, protokol töreninde konuşma yapan Sarıbıyık, “Gönül coğrafyamızdaki insanlara bir vefa borcumuz olduğunu düşünüyoruz. Bunu ülkemiz Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla yapıyor. Bizler de eğitim alanında bunu gerçekleştirmek için bu coğrafyadan gelen öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Onların Türkiye’ye gelmesi ülkelerine geniş bir perspektiften bakmalarına ve kültür etkileşimi yaşamalarına katkı sağlıyor. Biz de destek oluyoruz. +1 Eğitim Modelimiz kapsamında iş dünyası ile de buluşturuyoruz. Bu vesileyle hem kültür elçisi, hem ticaret elçisi oluyorlar.” ifadelerini kullandı.
Sarıbıyık, Harar gibi kadim bir şehrin kurumuyla iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK) de bu tür iş birliklerini destekliyor.” dedi.
Salih ise ülkelerinin gelişimi için büyük bir gayretle çalıştıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:
“Böyle bir iş birliği yapmak bizim için onur. Eğitimcilerimizin Türkiye’ye gelmesini, uzun ve kısa süreli eğitimler almasını önemsiyoruz. Bunun ülkemize ve insanlarımıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kültürlerimizin ve bizlerin de birbirimizi tanımamızı önemsiyoruz. İş birlikleri geliştirerek köprüler kurmak bizlere çok şeyler katıyor. Öğrencilerimize kaliteli eğitim vermek istiyoruz. Bu toplumumuzun kalitesini de değiştirecektir. İşlerin nasıl yürütüldüğünü öğrenmek istiyoruz. Sizleri Harar’da görmek bizleri çok mutlu edecektir.”