Türkiye Diyanet Vakfı, Benin’de açtığı 15 su kuyusuyla 150 bine yakın insanı temiz suyla buluşturdu
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Batı Afrika ülkesi Benin’de 15 su kuyusunun açılışını yaparak bölge halkını temiz suyla buluşturdu.
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre, ramazan organizasyonu kapsamında insanları temiz suya kavuşturmak ve gıda kolisi yardımında bulunmak için ülkeye gelen TDV ekipleri, 15 su kuyusunun açılışını gerçekleştirdi. Ülkenin farklı şehirlerinin kırsal bölgelerinde açılan 15 su kuyusuyla 150 bine yakın insan temiz suya kavuştu.
TDV Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Açık, bölge halkının açlık, yokluk ve temiz suya ulaşabilme noktasında büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Benin’de 15’i ramazan organizasyonu kapsamında olmak üzere 58 su kuyusunun açıldığını anlatan Açık, “Türkiye’deki kardeşlerimizin emanetlerini buraya getirerek buradaki kardeşlerimize bir nevi merhem olmaya çalışıyoruz. Daha fazla buraya gelebilmek, daha fazla kalıcı projeler yapabilmek için gayret ediyoruz.” dedi.
Su kuyularının sayısının son yıllarda hızla arttığını ifade eden Açık, şunları kaydetti:
“Türkiye ve gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin televizyonlardan izleyerek çocukların susuz kalmaması için buraya karşı muhabbetleri arttı. Buralara bir an önce su kuyuları açılması için sanki bir seferberlik ilan edildi. Son iki yılda açtığımız su kuyusu 10 yıl öncesine göre kat kat artmaya başladı. Bu da gösteriyor ki buradaki kardeşlerimizin duaları ulaştı. Türk bayrağı ile gelen demek, güzellik getiren, gülen, sarılan, su ile buluşturan demek.”
Su kuyularında kullanılan jeneratörler bölge halkına elektrik imkanı sağlayacak
TDV ekipleri, bölgenin durumuna göre bazı su kuyularında güneş enerjisi kullanırken, elektriğin olmadığı köylerde de jeneratörleri devreye aldı.Daha önce yerleşim yerlerinde elektriği bulunmayan vatandaşlar, bu sayede elektriğe de kavuşmuş oldu.
AA muhabirine konuşan Açık, ülkenin kırsal kesimde elektriğin de olmadığına işaret ederek şunları kaydetti:
“Yoklukların her türlüsü var. Bizim, ‘Nasıl olabilir, o da mı yok?’ dediğimiz birçok şey yok. İşin başında su yok. Elektrikle ilgili bir dünya da yok burada. Kuyularımızı en azından su çekebilmek için önce güneş enerjisiyle yapmaya çalıştık fakat gördük ki bazı bölgelerde jeneratörle ilgili ihtiyaç da var. Jeneratörden kastımız, sadece su çekmek değil. En azından Kur’an kursunun, mescidin olduğu yere elektrik sağlamak. Devamlılığını sağlayabileceğimiz projeler yapmaya çalışıyoruz. Jeneratörle ilgili bir çalışmamız başlamış oldu. Suyun daha rahat çekimi ve etrafında aydınlatma sağlayabilmek adına yeni bir güzellik olacak.”
Bölge sakinlerinden Ahmadou Djaalo da birçok sıkıntıyla mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Elektriksiz yaşıyoruz. Kilometrelerce uzaktan su alıyoruz. Allah sizden razı olsun. Ahirete kadar Türkiye’yi unutmayacağız. Allah Türk halkını muhafaza etsin.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA