Türkiye-Afrika Eğitim Diplomasisinde Karabük Üniversitesi
Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat, Karabük Üniversitesi'nin Afrika ülkeleri ile sürdürdüğü eğitim iş birlikleri hakkında bilgi verdi. Üniversitede 4000'e yakın Afrikalı öğrenci olduğunu belirten Polat, ''Biz üniversiteler olarak ilişkilerin eğitim ve kültür ayağını oluşturuyoruz. Afrika'nın en başarılı öğrencilerini burada donatarak hem onların ülkelerinin hem de tüm kıtanın geleceğine yatırım yapıyoruz.'' dedi.
Karabük’te çok sayıda Afrikalı öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin Karabük Üniversitesi’ni seçmesindeki etmenler nelerdir?
Türkiye’de diğer üniversitelere göre en fazla uluslararası öğrenciye sahip üniversiteler arasında ilk üç sıradayız. Bu son 7 yılda uluslararası alanda yaptığımız çalışmaların bir sonucudur. Biz kendimize bir hedef koyduk; hedefimizi de 80 milyondan 8 milyara çevirdik. Dünya sıralamasına girebilmek ve “bir dünya üniversitesi” olma vizyonuyla yurt dışı bağlantılarımızı güçlendirmek istiyorduk. Çok şükür bunu da kısa sürede gerçekleştirdik. Son üç yıldır dünya üniversiteleri sıralamasında Karabük Üniversitesi ilk 1000’deki yerini koruyor, Türkiye’de de ilk 10 üniversite arasındayız. Öte yandan, dünya genelinde 350 farklı üniversiteyle iş birliğimiz bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından 97 farklı ülkeden on iki binin üzerinde uluslararası öğrencimiz var.
Biz uluslararasılaşma konusunda üniversite olarak Cumhurbaşkanımızın ve YÖK’ün koyduğu hedefler doğrultusunda hareket ediyoruz. Ortaya koyduğumuz çalışmalar da uluslararası görünürlüğümüzün arttığını gösteriyor. Başta belirlediğimiz hedefe giderken de başarı birlikte geliyor.
Afrika ülkelerine çok önemli ziyaretler gerçekleşirdik. Güçlü ilişkiler ve bağlar kurduk. İlk Afrikalı öğrencileri 2016-2017 yıllarında almaya başladık. Zamanla, üniversitemizde öğrenim gören Afrikalı öğrencilerimiz de üniversitemizin tanıtımını kendi ülkelerinde yapmaya başladılar. Ve böylece üniversitemizi tercih eden uluslararası öğrenci sayısında ciddi artışlar yakaladık.
Sonuç olarak, bizim uluslararası anlamda tercih edilmemizin arkasında yatan en önemli sebep, doğru stratejilerle yaptığımız uluslararası çalışmalar ve emeklerimiz ile oldu.
Karabük Üniversitesi’nde kaç Afrikalı öğrenci eğitim görmektedir?
Toplamda 40 Afrika ülkesinden yaklaşık 4.000 civarı öğrencimiz var.
Ağırlıklı olarak en çok hangi Afrika ülkelerinden öğrenciniz bulunuyor?
1032 öğrenci ile Çad birinci sırada. Sayıları 100’ün üzerinde olan en çok öğrenci aldığımız diğer ülkeleri de şöyle sıralayabiliriz; Somali, Cibuti, Sudan, Gabon, Senegal, Fas, Gine Bissau ve Kamerun. Fakat bu sayıları net ifade etmek çok doğru değil çünkü sayımız günden güne artıyor.
Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin bölüm yerleşimlerinde dikkate alınan kriterler nelerdir?
Hızlı, bilinçli ve iyi bir ekiple erken kalktık ve yol aldık. Birçok ülkede ve bölgede Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sınavlarımızı kendimiz yaptık. Özellikle Tıp, Diş Hekimliği, Mühendislik ve Mimarlık alanlarında başka hiçbir üniversitenin YÖS sınavlarını kabul etmedik. Ve bu bölümlere diploma puanıyla öğrenci kabul etmedik.
Sadece 2021 yılında Gabon, Kamerun, Kongo, Moritanya, Kenya, Tanzanya gibi ülkelerde sınavımızı gidip bizzat kendimiz gerçekleştirdik. Ayrıca bazı ülkelerde, Ülke Yerel Sınavı sonuçlarına göre ilk 1000 başarılı öğrenciden öğrenci alımı yapmaktayız. Çad bunun en güzel örneğidir.
Biz Afrika yolculuğumuza da ilk Çad ile başlamıştık. Getirebilirsek sadece 50 öğrenci hedefiyle yola çıkmıştık. 2017 yılında Çad’a gittiğimde gece saat 3’te sokak lambasının altında ders çalışan öğrenciler gördüm. Bu olay beni etkilemişti. Çok şükür o yıl ülkenin kendi yaptığı YKS benzeri sınavda ilk 500’e girenlerden 215 öğrenciyi üniversitemize kabul ettik. Her geçen yıl da hedefimizi genişleterek ve diğer ülkelere yayarak devam ettik.
Şu anda Türkiye’de 2 binin üzerinde Çadlı öğrenci var. Bu öğrencilerin yaklaşık 1400’ü Karabük’te eğitim görmekte. Emin olun ki şu anda Çad’da Karabük’ü herkes tanıyor.
Türkiye-Afrika ilişkilerinde eğitimin ve Afrikalı öğrencilerin rolü ve anlamı nedir?
Ülkemizin Afrika ile ilişkileri ve iş birlikleri tarihsel bir temel üzerine inşa edilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu uluslararası politikalarla bu ilişkiler daha da güçlenmektedir. 2002 yılında sadece 12 Büyükelçiliğimizin bulunduğu Afrika’da bugün bu sayı 43’e yükselmiştir. Diğer yandan ülkemizde 2008 yılının başında 10 olan Ankara’daki Afrika Büyükelçiliklerin sayısı da 37’ye çıkmıştır.
Bu bize Afrika kıtasıyla ilişkilerin ne denli büyüdüğünü gösteriyor. Biz üniversiteler olarak bunun eğitim ve kültür ayağını oluşturuyoruz. Afrika’nın en başarılı öğrencilerini burada donatarak hem onların ülkelerinin hem de tüm kıtanın geleceğine yatırım yapıyoruz. Bunun ülkemiz ve insanlık adına olumlu sonuçlarını yakın zaman içinde görmeye başlayacağız inşallah.
Karabük Üniversitesi’nin hangi Afrika ülkeleriyle ve hangi üniversiteler ile iş birliği bulunmaktadır?
Çad ve Senegal gibi ülkelerin yanında pek çok Afrika ülkesindeki üniversitelerle iş birliğimiz ve protokollerimiz bulunuyor. Gerçekleştirdiğimiz yurt dışı üniversite ziyaretlerinde kendimizi tanıtma ve iyi ilişkiler kurma açısından muhteşem fırsatlar yakaladık. Gittiğimiz her üniversiteyi kendi üniversitemizde de ağırladık. Üniversite anlaşmalarının yanı sıra kişisel dostluklar da geliştirdik.
Ayrıca Çad Cumhurbaşkanı Mahamat Idrıss Deby Itno tarafından akademik alanda gerçekleştirmiş olduğumuz uluslararası başarılı çalışmalarımız için ilk defa bir Üniversite Rektörüne verilen unvan olan Devlet Nişanı ile onurlandırıldım. Bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen resmi törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mahamat İdris Debi Itno’yu resmi törenle karşıladı ve ben de imza töreni ile ortak basın toplantısında yer aldım.
Karabük Üniversitesi’nde Afrikalı öğrencilere yönelik sosyo kültürel etkinlik yapılıyor mu?
Biz Karabük Üniversitesi olarak öğrenim gören tüm uluslararası öğrencilerimizle yakından ilgileniyoruz. Onları hem eğitim hem sosyal faaliyetlerinde hep destekledik. Gelen uluslararası öğrencilerin burada vakitlerini iyi değerlendirmesi, sosyal çevreye ayak uydurması ve oryantasyonunun sağlaması için gerekli destekleri veriyoruz.
Üniversite içerisindeki etkinlik olarak uluslararası öğrencilere yönelik yıl içerisinde pek çok aktivitemiz oluyor. Bilimsel, sportif ve kültürel birçok aktivitenin yanında ülkelerin bağımsızlık günlerini de öğrencilerimizle birlikte kutluyoruz. Biz onların hep yanında oluyoruz.
Mezun olan Afrikalı öğrenciler iş hayatına yönelik kariyer planlamalarında nasıl bir yol izliyorlar? Üniversitenizden mezun olan birkaç öğrencinizin şu an nerede ne yaptığına dair örnek ile açıklayabilir misiniz?
Mezun olan uluslararası öğrencilerimizi yakından takip etmek için yeni bir proje geliştiriyoruz. Onlarla bağımızı koparmıyoruz. Kariyer planlama merkezimiz de bunun için girişimlerde bulunuyor. Gittiğimiz birçok ülkede öğrencilerimizle karşılaşıyoruz ve onların iyi konumlarda çalıştıklarını görünce çok mutlu duyuyoruz. Tek bir örnek vermek çok doğru olmaz, kişinin mezun olduğu bölüme, becerisine ve ülkesinin arz talep kavramlarına göre değişebilir bu. Ayrıca uluslararası öğrenciler sadece kendi ülkelerinde değil Türkiye’de hatta başka ülkelerde de çalışabiliyorlar.
Karabük Üniversitesi ve Afrika ülkelerindeki üniversiteler ile karşılıklı öğrenci değişim programları gündeminizde yer alıyor mu? Bu konuda iş birlikleriniz var mı?
Üniversite iş birliklerinde (Çad- Senegal gibi) akademik personel ve öğrenci değişim protokolleri mevcut, hatta Senegal’den birçok ekip üniversitemize ziyaretlerde bulundular, ancak pandemi sebebiyle öğrenci değişimi başlatılamadı.
Eğitim konusunda kurulan iş birliği akademik kadro seviyesinde de mevcut mu? Akademisyenlere yönelik atılan adımlar var mı?
Elbette var. Yıl içerisinde Afrika’nın farklı ülkelerinden çeşitli üniversitelerden gelen akademik grupları üniversitemizde ağırlıyoruz. Örneğin Senegal’den gelen akademisyen bir grup; ARGE, Demirçelik Enstitüsü’nü, Kardemir’i ve laboratuvarlarımızı ziyarette bulundular, çalışmalar yapıldı. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Senegalli bir akademisyen arkadaşımız iki haftalık bir süre için üniversitemizin Sosyoloji bölümüne geldi. En çok sağlık, mühendislik ve fen bilimleri alanlarında ilgi oluyor. Biz de rektör yardımcılarım ve bazı akademisyen arkadaşlarımız ile ziyaretlerde bulunuyoruz.