Tanzanya’daki Sivil Toplum Kuruluşları albino saldırıları konusunda harekete geçti
Tanzanya’da Sivil Toplum Kuruluşları’ndan oluşan bir koalisyon, Pazartesi günü, hükümetin albinoları korumak için acil ve ciddi önlemler almaması halinde, onların zulüm görme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.
Hukuk ve İnsan Hakları Merkezi (LHRC), Tanzanya İnsan Hakları Savunucuları Koalisyonu (THRDC) ve Tanzanya Albinizm Derneği (TAS), Joseph Mathias’ın ölümünün ardından ortak açıklamalarda bulundu.
LHRC İdari Direktörü Anna Henga, Darüsselam’da düzenlenen ortak basın toplantısında, albinolara yapılan zulmün tüm faillerine karşı katı yasal işlemlerin yapılması gerektiğini belirtti.
Yasal önlemlerin başkaları için caydırıcı rol oynayacağını vurgulayan Henga şunları kaydetti:
“Failler arasında büyücü doktorlar da var. Albino vücut parçaları pazarını altüst etmek için kasıtlı çabalar sarf edilmelidir. Ayrıca bu olayların soruşturmalarının, albino uzuvlarının karaborsasında yer alan geleneksel şifacılar gibi insanları da kapsayacak şekilde genişletilmesini istiyoruz.”
50 yaşındaki Mathias, 2 Kasım 2022’de, Mwanza’da sağ kolunun zalimler tarafından kesilmesi sonrası çok fazla kan kaybetmesi nedeniyle hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler’e göre Tanzanya’da 2000-2016 yılları arasında 75 bin albino öldürüldü.
Yetkililerin ve STK’ların koordineli çabaları sayesinde Tanzanya’da 2016’dan bu yana hiçbir albino zulmü olayı bildirilmemişti.
Ancak ilgililer, tedbirler alınmadığı sürece albino insanların şu anki rahatlıklarının çok geçmeden ortadan kalkacağından korkuyorlar.
BM gibi aktörler, Tanzanya’daki bu saldırıları mit ve büyücülükle ilişkilendiriyor.
Genetik bir durum olan albinizmde, vücutta doğuştan melanin pigmentlerinin eksikliği deri, saç, tüy ve gözlerin ak renkli olmasına yol açıyor.
Burundi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Malavi, Mozambik ve Tanzanya, albino saldırılarının en yaygın olduğu ülkeler olarak sıralanıyor.
Kaynak: Ajanslar