Sudan’daki Türk üniversiteleri eğitim fuarı sona erdi
Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin organize ettiği ve 9 Türk üniversitesinin katılımıyla gerçekleştirilen gezici eğitim fuarı sona erdi.
Başkent Hartum’daki Nileyn Üniversitesinin konferans salonunda yapılan kapanış programına, Sudan Eğitim Bakanı Mahmud Sirrelhatim el-Huri, Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu, Sudan Yükseköğretim Bakanlığı Temsilcisi Asım Ahmed, Nileyn Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. El-Hadi Adem, büyükelçilik Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Gökhan Bozbaş, Sudan ve Türk üniversitelerinin yetkilileri katıldı.
Bakan Huri, yaptığı konuşmada, gezici eğitim fuarının kapanış programına katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, fuarın, Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkileri derinleştirdiğine ve güçlendirdiğine işaret etti.
İkili ilişkileri iki ülke halklarına katkı sağlayacak şekilde geliştirmeye çalışacaklarını kaydeden Huri, Sudanlı öğrencilerin Türkiye’de okumaya istekli olduklarını ama doğru bilgiye ulaşmakta zorlandıklarını, fuarın bu anlamda önemli bir boşluğu doldurduğunu vurguladı.
Büyükelçi Çobanoğlu da eğitim fuarı kapsamında Sudanlı öğrencilerin birebir Türk üniversiteleri yetkilileriyle temasa geçerek hem üniversiteler hakkında bilgi aldıklarını hem de burslar hakkında bilgilendirildiklerini belirtti.
Çobanoğlu, gelecek dönemde üniversiteler arasındaki temasların ve iş birliği protokollerinin artarak devam etmesi için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi.
9 üniversite, 27 liseyi ziyaret ettiler
Eğitim Müşaviri Bozbaş, AA muhabirine şu açıklamalarda bulundu:
“Bugün burada gezici Türk üniversiteleri Eğitim Fuarımızın kapanışını yapıyoruz. Müşavirlik olarak burada 10 aydır hizmet veriyoruz ve karşılaştığımız en büyük sorunlardan bir tanesi Sudanlı gençlerin Türkiye’deki eğitim sistemi ve eğitime kabul şartları konusunda çok fazla eksik bilgiye sahip olmasıydı. Bunların önüne geçebilmek için Türkiye’den gelen 9 üniversite, Sudan’da 27 liseyi ziyaret ederek, Türkiye’deki yüksek eğitim sistemiyle alakalı kabul şartları, harç fiyatları, nasıl başvuru yapılacağı, sınavlar varsa sınavlara nerede ve nasıl girileceği, sınavların içeriği hakkında bilgiler verdi.”
Fuarın son iki gününde ise Türkiye’den gelen üniversitelerin Sudan’ın farklı üniversitelerini ziyaret ederek akademik işbirliği konusunda mutabakat zabıtları imzaladıklarını söyleyen Bozbaş, “Türk ve Sudan üniversiteleri, ilişkilerin nasıl ilerleyeceği hakkında, birbiriyle görüş alışverişinde bulundular ve bundan sonraki süreç içerisinde de Türkiye’deki eğitim kurumlarıyla Sudan eğitim kurumları arasında çok ciddi anlamda bir işbirliğinin önünü açmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” ifadelerini kullandı.
İyi niyet ve iş birliği protokolleri imzalandı
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Kürtül, “Fuar kapsamında ilk iki gün Hartum’daki değişik liselerdeki öğrencilerle bir araya geldik. Bu öğrencilere üniversitemiz, Türkiye’de uluslararası öğrenci olmayla ilgili durumlar hakkında bilgiler verdik. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Daha sonra ise Nileyn, Bahri ve Sudan Ürdün Üniversiteleri olmak üzere Hartum’da bulunan üniversite heyetleri ile görüştük ve onlara üniversitemizi tanıttık. Türkiye’de uluslararası öğrenci olmayı anlattık. Türkiye’deki üniversitelerdeki sistemlerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk.” şeklinde konuştu.
Sudan’dan Türkiye’ye eğitim için gelmek ve uluslararası öğrenci olmak isteyen öğrencilere yönelik, Türkiye’deki üniversitelerin sistematiği ve bununla ilgili bilgiler verdiklerini dile getiren Kürtül, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile değişik üniversiteler arasında karşılıklı işbirlikleri ile ilgili iyi niyet belgeleri ve protokoller imzaladıklarını ifade etti.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Dost ve kardeş ülke olan Sudan’da hem üniversitemizi hem ülkemizi tanıtmak, eğitim alanında sınır tanımayan dünyada kendilerine lisans ve lisansüstü programlarda bir şans tanımak için buradayız. Dolayısıyla da bu fuara katılmaktan son derece mutlu olduk. Türkiye’ye karşı sevgi var ve dolayısıyla da biz bu karşılıklı ilgiyi eğitim ortamında aktive etmek istiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
“Sudanlı öğrencilerden üniversitemize yoğun ilgi var”
Erzurum Teknik Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Eyüphan Manay, fuara katıldıklarından dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, “Sudanlı öğrencilerden üniversitemize yoğun ilgi var. Bu ilgiyi karşılayabilmek için gerek kontenjanlar gerekse onların yönlendirmeleri bakımından yardımcı olacağımızı söyledik. Onlar da gerek lisans düzeyinde gerekse lisansüstü düzeyde üniversitemizi tercih etmek istediklerini belirttiler. Buradan bütün Sudanlı öğrencileri eğitimde dijitalleşmenin öncü üniversitelerinden biri olan Erzurum Teknik Üniversitesine bekliyoruz. İnşallah onlarla Türkiye’de buluşmayı ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bayburt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Musa Kaya da kendileri için güzel bir tecrübe olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
“Burada liseleri ziyaret ettik, üniversitemiz hakkında bilgi verdik. Ayrıca dünden beri farklı üniversiteleri ziyaret ediyoruz. Onlarla işbirlikleri hakkında konuşuyoruz. Gerçekten gittiğimiz hemen her yerde çok büyük ilgiyle karşılandık. Bu bizi gerçekten mutlu etti. Umarım ilerleyen zamanda ilişkilerimiz ve işbirliğimiz daha da artar. Çünkü bunun için burada çok büyük bir istek var. Biz de buna hazırız. Umarız Türkiye’de Sudanlı öğrenci sayısı her anlamda artar. Bunun için elimizden geleni yapacağız.”
Kaynak: AA/Ömer Erdem-Ahmed Satti