Sudan’da “dış müdahale karşıtı protestolar” devam ediyor
Sudan’ın başkenti Hartum’da, eski iktidar partisi Ulusal Kongre taraftarları ve bazı İslami partilere mensup yüzlerce kişi, dış müdahale karşıtı gösteri düzenledi.
Birleşmiş Milletler Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) binası önündeki eylemde, asker ile bazı sivil gruplar arasında imzalanması beklenen “siyasi anlaşma” ve “dış müdahale” olarak nitelendirilen Batılı büyükelçilerin açıklamaları protesto edildi.
“İkili anlaşmaya hayır”, “Halk vesayeti reddediyor”, “Siyasi anlaşma istemiyoruz” ve “Yeni anayasal bildiriye hayır” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, UNITAMS ve eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG)-Merkezi Konseyi aleyhinde slogan attı.
2019’daki askeri müdahale ve sonrasındaki halk devrimi ile kapatılan eski iktidar partisi yanlılarınca birkaç aydır siyasi anlaşmanın reddedildiği gösteriler düzenleniyor.
Avukatlar Sendikasının “geçiş anayasası taslağı”
Sudan Avukatlar Sendikası, 10 Eylül’de devletin yönetim şekli, anayasa ve hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler, federal yönetim sistemi, geçiş döneminin kurumları ve görevlerini içeren “2022 geçiş anayasası taslağı”nı, taraflar arasındaki diyaloğu kolaylaştıran Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika’daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçlü mekanizma ile ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan dörtlü mekanizmaya teslim etmişti.
BM, AfB, IGAD ve 4’lü mekanizma, asker ile siviller arasındaki çözümde bu taslağı esas alıyor.
Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Hımidti’nin de desteklediği anayasa taslağına, eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG)-Merkezi Konseyi tarafından da destek veriliyor ancak sahadaki diğer güçler taslağın dış güçler tarafından hazırlandığını ileri sürerek bu metni reddediyor.
Ülkede bir yıldır istikrar sağlanamadı
Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021’de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.
Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 4 Temmuz’da, sivil güçlerin sivil bir hükümet üzerinde anlaşmaya varabilmesi için askerin, üçlü mekanizma himayesinde yürütülen siyasi müzakerelerden çekildiğini duyurmuştu.
Kaynak: AA