Sudan’da askeri müdahale karşıtı gösterilerde 5 kişi hayatını kaybetti
Sudan’da ordunun askeri müdahalesine karşı çıkan ve sivil yönetim talebiyle gösteri düzenleyenlere karşı güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu 5 kişi hayatını kaybetti.
Başkent Hartum’da Başdar ve Şerveni bölgelerinde toplanan on binlerce kişi sloganlar atarak Cumhurbaşkanlığı Sarayına yürümek istedi.
Güvenlik güçlerinin göstericilere yoğun gaz bombasıyla müdahalesi sonucunda Umdurman’da 4 Hartum da ise 1 protestocu yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi ağır yaralandı.
Sudan Merkezi Doktorlar Komitesine göre 25 Ekim’den bu yana süren protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölü sayısı 108’e yükseldi.
Ne olmuştu?
Sudan’da 11 Nisan 2019’daki askeri müdahalenin ardından Ağustos 2019’da Temmuz 2023’e kadar sürmesi planlanan asker sivil ortaklığında geçiş dönemi başlamıştı.
Ordu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021’de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hâl ilan ederek başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.
“Darbe” olarak nitelendirdikleri müdahale ve sonrasında alınan kararlara tepki gösteren eski sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, Hartum Direniş Komiteleri, Sudan Meslek Odaları Birliği ve bazı siyasi partiler, “iktidar sivillere devredilene kadar barışçıl direniş ve sivil itaatsizlik” çağrısı yapmıştı.
Yönetim krizini sona erdirmek amacıyla 21 Kasım’da, Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan ile teknokrat hükümeti kurması için görevine iade edilen Hamduk arasında siyasi anlaşma imzalanmıştı.
Başbakan Hamduk, ülkedeki siyasi krizin çözülememesi ve askerle anlaşmazlıklar nedeniyle 2 Ocak’ta istifasını sunmuştu.
Ülkede siyasi krizin çözümüne dair Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliğinin girişimlerinden henüz netice alınamadı.
Geçiş dönemini yöneten Egemenlik Konseyinin başındaki askeri liderler, Temmuz 2023’te seçimle iş başına gelecek hükümet kurulana kadar iktidarda kalacaklarını açıklamıştı.
Kaynak: AA