BÖLGELERDOĞU AFRİKAHABERLER

Somali seçimleri, AFSAM’ın düzenlediği programda değerlendirildi

Somali’deki seçimlerin sonrasında siyasi ortam, güvenlik, fırsatlar ve tehditler Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (AFSAM) düzenlediği twitter space etkinliğinde kapsamlı bir şekilde uzmanlarca değerlendirildi.

AFSAM Başkanı Mustafa Efe, yapmış olduğu açılış konuşmasında Afrika Boynuzundaki Somali’nin önemli konumuna dikkat çekerek kısaca ülkenin siyasi tarihinden bahsetti.

Türkiye ve Somali arasındaki samimi ilişkilerin 2011 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldığını belirten Mustafa Efe, bu ziyaretin Somali’nin çehresini değiştirdiğini vurguladı.

Bu ziyaret sonrası gelişen dostane ilişkilerin devamında ise Türkiye’nin hızla Somali yatırımları, ülkenin yeniden inşa sürecine katkısı, Somali ordusunun eğitimini gerçekleştirmesi gibi süreçlerden bahsedildi.

AFSAM Başkanı, bu programın düzenlenmesi için devir teslim töreninin gerçekleşmesinin özellikle beklendiğini belirtti.

Somali Planlama, Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı üst düzey danışmanlarından Abdinor Dahir, Somali’nin seçimler sonrası önünde aşması gereken 4 önemli merhale olduğunu kaydetti.

İlk olarak yeni Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un uzun yıllardan beri birçok sorunun kaynağı olan anayasanın değiştirilmesi için adım atması gerektiğini vurguladı.

İkinci olarak Somali’deki silahlı örgütlerden kaynaklanan güvenlik sorununun ivedilikle üstüne düşülmesi gerektiğini söyledi.

Üçüncü olarak kabile seçim sisteminin yerine insanların doğrudan seçimlere katılabileceği bir sistemin kurulmasının önemli olduğunu belirtti.

Son olarak Abdinor Dahir, Hasan Şeyh Mahmud’un Somaliland meselesinde güçlü bir şekilde birlikteliğin sağlanabilmesi için adımlar atmasının Somali’nin geleceği için mühim olduğunun altını çizdi.

Eş-Şebab ile mücadelede yalnızca silahla başarı sağlanamaz.

Dahir, Eş-Şebab ile mücadelede Somali’ye karşı uygulanan BM silah ambargosunun orduyu zayıflattığını vurguladı.

“Bu örgütle mücadele için öncelikle silah ambargosunun kaldırılarak örgüt zor kullanmak suretiyle müzakere masasına oturtulmalıdır.”

Dahir, “Eş-Şebab’ın içerisindeki unsurlar Somali halkı içerisinden koparak bir şekilde örgüte katılmıştır. Devletin adalet ortamını sağlayamaması, özellikle kabilelerin intikam almak amacıyla örgüte dahil olmasına neden olmuştur” diyerek sözlerine devam etti.

Uluslararası arenadaki bazı aktörler Dahir’e göre, Eş-Şebab ile müzakere ortamı yaratılmasını engelleyerek savaş ortamının devamını sağlıyor.

Somali’ye ilgi yeterli mi?

Gazeteci İbrahim Tığlı, Somali’nin Türkiye için Afrika’daki önemini vurgulayarak seçim döneminde Türk medyasındaki sessizliğe dikkat çekti.

Tığlı, “Bu ülkelerin gündeme gelmesi için kahramanlara ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Kapanışta söz alan Dahir ise, bir ülkenin dış ilişkilerinde medya, akademi, düşünce kuruluşları, siyaset ve ticaret gibi parametreleri olduğunu söyledi. Türkiye’nin siyasi ve ticari anlamda Afrika ile alakalı fakat diğer hususlarda yeterli olmadığını ifade etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu