BATI AFRİKABÖLGELERHABERLER

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Antalya Diplomasi Forumu’nda Konuştu

 

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, katıldığı Antalya Diplomasi Forumu’nda “Barış ve refaha uzanan bölgesel ve küresel yollar” panelinde konuştu. Bio konuşmasında, bu forumun uluslararası anlayışı, barışı ve güvenliği desteklediğini ve daha da önemlisi yapıcı etkileşim kurma fırsatları sunduğunu dile getirdi.

Uluslararası toplumun ve medyanın Afrika’ya yönelik çifte standardına değinen Bio, ‘‘Biz de bu dünyanın bir parçasıyız ve böyle hissetmek istiyoruz.’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Bio, 5 üyeli Güvenlik Konseyini eleştirdi: ‘‘Afrika 1.2 milyar insandan oluşuyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde sadece bir sandelye için savaşıyoruz. Güvenlik Konseyi kararlarının %70’i Afrika’yı ilgilendiriyor ama Afrika’nın konseyde söz hakkı yok. Bu çifte standarttır.’’

‘‘Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çifte standardı çok güzel dile getiriyor. 5 ülke tüm dünya hakkında karar veriyor.’’

Dünyada barış ve güvenlikten söz edebilmek için öncelikle eşit haklardan bahsetmek gerektiğine işaret eden Bio, uluslararası toplumun çifte standardını Afrika’daki teröre karşı sessiz kalınması örneği ile açıkladı:

‘‘Afganistan, dünyanın geri kalanına saldırmak için El-Kaide’nin bir üssüydü. Biz şuan Afrika’da Nijer, Burkina Faso, Mali ve Sahel’de bunu görüyoruz. Bu güvenlik durumu bizim kapsamımızın ötesinde. Çifte standart işte burada görülüyor. Afganistanda terör olduğunda bundan kurtulmak için tüm dünya harekete geçiyor.’’

Dünyanın daha adil bir yer olması gerektiğine değinen Bio, aşı konusunda ise şunları dile getirdi:

“Covid geldiğinde kime gideceğine yönelik seçim yapmadı. Ama aşı çıktığında nereye gideceği konusunda seçim yapıldı.’’

‘‘Birlikte düşünmeli ve hareket etmeliyiz. Pandemi, çatışma, güvenlik tehditleriyle başa çıkabilmek için birlik olmalıyız.”

Bio, dünyadaki problemlerin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve ülkelerin diğer ülkelerdeki problemlerden ayrılamayacağını belirtti. Bir ülkenin barış içinde olabilmesi için komşularının da barış halinde olması gerektiğini vurguladı:

“Egemen uluslar, komşularının güvenlik tehditlerinin, ulusötesi suçlar, salgın hastalıklar, zorunlu veya yasadışı göçler, iklim değişikliği ve benzeri ekonomik tehditlerin etkilerinden izole değildir.’’

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu