Sahel bölgesindeki çatışmalar gıda krizini tetikliyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sahel raporuna göre, Burkina Faso, Mali, Nijer ve Moritanya’da 10,5 milyondan fazla insan, devam eden gıda krizini daha da kötüleştiren çatışmalar nedeniyle, yaklaşan tarımsal yalın dönemde (gıda stoklarının en çok tükendiği hasatlar arasındaki zaman) açlık riskiyle karşı karşıya.
Çatışma nedeniyle dört ülkede en az 2 milyon insan yerinden edildi. Bu rakamın %70’i, nüfusun yaklaşık %10’unu zorladığı Burkina Faso’da, 1,8 milyon kişi güvenlik arayışıyla evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Halihazırda kırılgan bir durumda olan nüfus taşınmaya zorlandıklarında son derece savunmasız hale gelirler. Artık tarım veya hayvancılık için topraklarına erişemeyen tüm topluluklar, özellikle yiyecek ve su için hayatta kalmak için yardıma bağımlı hale geliyor.
Durum, güvensizlik nedeniyle yardım kuruluşlarına erişilemeyen bölgelerde kalan bölge genelindeki milyonlarca insan için özellikle endişe verici. Özellikle Burkina Faso’da Pama, Mansila, Kelbo, Madjoari ve Djibo kasabalarındaki bazı popülasyonlar dramatik durumlara maruz kalmakta. Giderek daha dar alanlara hapsolan ve kaçamayan bu insanlar, kendi başlarına büyük bir gıda kriziyle karşı karşıya.
ICRC Afrika Direktörü Patrick Youssef, “Sahel’deki şiddet yalnızca gıda krizini körüklemekle kalmıyor, birçok yerde de bu krizi kışkırtıyor. Durum kritik ve etkilenen milyonlarca insana yardım etmek için ortak bir çaba gösterilmezse, zayıf dönem felaket anlamına gelebilir” dedi.
İklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele eden bölge, aynı zamanda son yılların en şiddetli kuraklığından da etkileniyor. 2011’de binlerce ölüme yol açan önemli bir kurak dönemle karşılaştırılabilir rekor düzeydeki yağmur düşüşleri, mahsul üretiminde keskin bir düşüşe neden oldu.
Nijer ve Moritanya beş yıllık ortalamadan %40 daha az gıda üretirken, Mali %15 ve Burkina Faso %10’luk bir düşüş gördü. Moritanya, orman yangınları ve kuraklıktan etkilenen bölgelerde biyokütle üretiminin de %80’e varan oranda azaldığını gördü.