BÖLGELERHABERLERKÜLTÜR ve SANATORTA AFRİKA

Orta Afrika’nın “konuşan davulu” kalangu

Vurmalı çalgı kalangu ile yerel diller ve insan sesleri taklit edebiliyor

Orta Afrika ülkelerinde “konuşan davul” olarak da anılan kalangu, asırlardır bütün festival ve düğün gibi organizasyonların vazgeçilmez enstrümanı olmaya devam ediyor.

Önceleri Nijerya’da yaşayan Hausa halkına özgü bir çalgı olan kalangunun, bölgede yaşanan göç hareketliliğiyle, bütün Orta Afrika ülkelerine yayıldığı düşünülüyor.

Kum saati şeklindeki ahşap gövdenin başlarına deri parçalarının geçirilmesiyle yapılan kalangunun kenarındaki bir uçtan diğer uca bağlı iplerle sesin tonu ayarlanabiliyor.

Enstrümanın üzerinde bulunan iplerin gerginleştirilerek sesin daha yüksek çıkması, gevşetilerek de sesin daha az çıkması sağlanıyor.

Vurmalı bir çalgı olan kalangu, bazen ellerle bazen de kıvrımlı bagetlerle çalınıyor.

30 kilometreye mesaj

Kamerunlu Kalangu Sanatçısı Abdo Hamadou, AA muhabirine, 3 kuşaktır kalangu çaldıklarını anlattı.

Hamadou, kalangu sanatçılarının enstrümanın ses tonunu değiştirerek yerel dilleri ve insan sesini taklit edebildikleri için, aynı zamanda “konuşan davul ya da sinyal davulu” olarak da adlandırıldığını söyledi.

Kalangu’nun Nijerya üzerinden Kamerun’a ulaştığını belirten Hamadou, konuşan davulun asırlardır, düğün, cenaze, festival ve kabile şeflerinin şerefine düzenlenen törenler gibi bütün aktivitelerin vazgeçilmez motiflerinden olduğunu vurguladı.

Hamadou, eskiden kalangunun insan sesi çıkarabilme ve dilleri taklit edebilme özelliği kullanılarak, 30 kilometre uzaklıktakilere mesaj yollandığını sözlerine ekledi.

Kamerunlu Ghayna Tchagmen ise, “Babam gibi, dedem gibi, dedemin dedesi gibi biz de kalangu ile evleniyor, kalangu ile dans ediyoruz. Atalarımızdan bize kalan bu mirası çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA, Ahmet Emin Dönmez

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu