BATI AFRİKABÖLGELERHABERLERKÜLTÜR ve SANAT

Nijerya’nın en büyük bayram etkinlikleri: Hawan Sallah ve Hawan Daushe

Afrika’da en çok Müslüman nüfusa ev sahipliği yapan Nijerya’nın kuzeyinde, bayram geleneklerinden biri olan ve renkli atların yer aldığı “Hawan Sallah” ve “Hawan Daushe” geçit törenleri günümüzde halen devam ediyor.

Hausa dilinde at biniciliği anlamına gelen “Hawan Daushe” ve bayram festivali anlamına gelen “Hawan Sallah” gelenekleri Nijerya’nın Kano, Sokoto, Katsina, Zaria (Zazzau), Bauchi, Daura, Hadejia, Bida ve Gumel gibi bölgelerinde sürdürülüyor.

Her iki dini bayramda da düzenlenen bu etkinlik, eski hükümdarlar ve emirlerin kendi bölgelerinde kutladığı tarihi at binicilik şenliği olarak biliniyor.

Düzenlenen etkinlikte emir, bölge emirleri, yardımcıları ve at binicilerin giyimlerinin yanı sıra atlar da çeşitli motiflerle süslenerek renkli görüntüler ortaya çıkıyor.

Geleneksel dans gösterilerinin de yapıldığı etkinlikte, “Madawaki” olarak bilinen baş süvari subayının gözetiminde, geleneksel savaş stratejileri ve araçlarının gösterimi de yapılıyor.

Bölge emiri, yardımcıları ve at binicileri namaz kılınan yerden şehre atlarıyla giriş yaparak, halkın bayramını kutluyor.

Covid-19 nedeniyle 2 yıl aradan sonra geleneksel bayram kutlamaları, bu Ramazan Bayramında yeniden başladı.

Kano Eyaleti’ndeki Bayero Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dahiru Yahaya, etkinliğin tarihi ve önemini AA muhabirine anlattı.

Yahaya, Hawan Sallah etkinliğinin Hausa Emirliği tarihinden bu yana uzun yıllardır devam eden bir gelenek olduğunu söyledi.

Ülke genelinde “en büyük bayram etkinliği”

Hawan Sallah’ın, ülke genelinde “en büyük bayram etkinliği” olduğunu belirten Yahaya, bu etkinliği bir devlet ya da emirliklerin, askeri ve ekonomik gücünü göstermek amacıyla düzenlediğini ifade etti.

Yahaya, etkinliğin 600 yılı aşkın geçmişe kadar uzandığını ve bölge halkına cesaret, düşmana ise gözdağı verdiğini aktararak “Her soylu hanenin bir alay oluşturarak emirliği savunması bekleniyordu. Alaylar yılda bir kez, biniciliklerini, savaşa hazır olduklarını ve sadakatlerini sergileyerek emire bağlılıklarını gösterirlerdi.” dedi.

Emirliklerin, 11. yüzyılda Nijerya’ya İslam’ın gelmesiyle bu tür askeri geçit törenlerine ara verdiğini bildiren Yahaya, 14. yüzyılın sonlarında Kano Emiri Sarki Muhammadu Babba Rumfa döneminde ise “bayram geleneği” haline geldiğini söyledi.

Yahaya, Rumfa’nın bu etkinliği fırsat bilerek, halkın bayramını kutladığını ve halihazırda da diğer emirlerin bu şekilde bayram kutlamalarını sürdürdüğünü kaydederek, Hausa topraklarında bu geleneğin halen korunduğunu bildirdi.

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu