BATI AFRİKAHABERLER

Nijer Meclisinden yabancı asker konuşlanmasına olanak tanıyan yasa geçti

Nijer yerel basınındaki haberlere göre, Barkhane Operasyonu ve Takuba Görev gücü dahil olmak üzere ülkede konuşlanacak yabancı askerlere olanak tanıyan tasarı meclisten geçti.

Oylamadan önce mecliste çıkan tartışmada, muhalefet partileri yabancı askerlerin ülkeye gelmesinin milli egemenliğe tehdit olduğunu savunarak tasarıya karşı çıksa da hükümet partisinin meclisteki çoğunluğa sahip olması nedeniyle tasarı 31 “hayır” oyuna karşı 131 “evet” ile kabul edildi.

Böylece Mali’den birkaç ay içinde tamamen çekilecek olan Barkhane ve Takuba Görev Gücü’nün Nijer’e konuşlanacak olması da kesinlik kazandı.

Oylama öncesi Nijer ve AB ülkeleri

Ülkede son haftalarda artan Avrupa Birliği ülkelerinden bazı önemli isimlerin ziyaretleri, tasarının mecliste geçmesinden önce ülkede bir siyasi görüşme trafiği yaratmıştı.

Ülkeyi hafta başında Fransa Kalkınma Ajansı (ADF) Başkanı Remy Rioux ziyaret etmiş, geçen hafta da Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock çeşitli temaslarda bulunmuştu. Nisan başında da Fransa Genelkurmay Başkanı Thierry Burkhard yetkililerle görüşmüştü.

Bu yoğun görüşme trafiği basında “Avrupa Nijer’i yabancı asker konuşlanması konusunda ikna etmek istiyor” şeklinde yorumlanmıştı.

Mali Krizi

Mali, geçtiğimiz sene Eylül ayında Rusya merkezli özel bir askeri şirket olan Wagner askerlerinin ülkede konuşlanacağını açıklaması sonrasında AB ülkelerinden büyük tepkiler almıştı.
Özellikle 10 yıla aşkın süredir Sahel’deki askeri operasyonları ile ismini duyuran Fransa, Mali’nin Wagner ile iş birliğine tepki göstermişti. Bunun sonucu olarak da 2013’ten beri sürdürdükleri Barkhane operasyonunu kademeli olarak sonlandıracağını duyurmuştu.
Mali’deki askeri üslerden çekilmeye başlayan Fransa, Barkhane unsurlarını Nijer’in Mali sınırına yeniden konuşlandırmak istediğini duyurmuştu.

Nijer halkı Fransa’nın ülkedeki gücünden rahatsızlık duysa da ülkede artan terörle mücadelede yabancı partnerler ile iş birliğine girmenin gerekliliğine inanıyor.


Fransa, hala 4 bin 600 askerinin bulunduğu ve 2012’den bu yana çeşitli askeri operasyonlarla varlık gösterdiği Sahel’deki gücünü kaybetme konusunda endişeli.

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu