Mali’den çekilmek durumunda kalan Fransa, askerlerini Nijer’e kaydırma arayışında
Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum yaptığı açıklamada, Mali’de sona eren Barkhane operasyonunu Nijer’e kaydırmaya yönelik Fransız taleplerinin henüz görüşülüp bir neticeye bağlanmadığını söyledi.
Sahel’deki güvenlik sorunları ve güncel gelişmelere ilişkin Bazoum, Fransız TV5 kanalına özel röportaj verdi.
Bazoum, terörle mücadele kapsamında Sahel’de Mali, Nijer, Moritanya, Çad ve Burkina Faso’dan oluşan G5 Sahel Gücünün son zamanlarda çıkmaza girdiğini söyledi. Mevcut ülkelerin kuvvetleriyle ortak operasyonu sürdürebilecek bir model üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca terörizmle mücadelede silahlı örgütlerle diyalog kapsamında bazı terör şüphelilerinin serbest bırakıldığını fakat bu şahısların örgüt lideri olmadığını ve herhangi bir terör saldırısında bulunmadığını sözlerine ekledi.
Son dönemde Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti başta olmak üzere faaliyet gösteren Wagner paralı askerlerinin Nijer açısından problem teşkil edip etmediği yönündeki soruya Bazoum şu şekilde yanıt verdi:
“Paralı güvenlik şirketlerine ödeme yapacak imkânımız yok. Üstelik bu durumu da oldukça pragmatik buluyorum. Bu şirketlere ödenecek parayı ordumuzun kapasitesini geliştirmeye harcamak daha mantıklı değil mi? Üstelik söz konusu bu şirket bırakın barış getirmeyi aksine gittiği yerde gerginlik yaratma konusunda kötü bir şöhreti var. Dolayısıyla böyle bir yönteme başvurmak iyi bir seçim değil.”
Fransa ile askeri operasyonlar konusunu daha konuşmadık
Fransa’nın öncülüğünde Mali’de yürütülen Barkhane operasyonu ve Takuba Görev Gücünü Nijer’de konuşlandırma isteğiyle alakalı da Nijer Cumhurbaşkanı, şu şekilde açıklamada bulundu.
Bazoum, “Henüz Fransa ile bu konunun siyasi, operasyonel ve teknik boyutunu konuşmadık. Şu an için Fransa, Mali’den çekilme süreciyle meşgul. Bizim önceliğimiz ise halkımızın güvenliğini temin etmektir. Bu güvenliği nasıl ve kimlerle sağlarız, bu da biz seçilmişlerin görevidir.” dedi.
Bazoum, terörle mücadelede yabancı partnerlerin ancak destek veren bir pozisyonda olduğunu söylerken “Bazı Afrikalıların, Avrupa’dan bizim yerimize savaşmasını istemesinden rahatsızım. Barkhane’nin varlığının bir şey değiştirmediğini söylüyorlar. Ben de Avrupa Birliği’nin 40 bin Malili askeri eğittiğini söylüyorum. Güvenmeniz gereken onlardır.” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA