Türkiye Maarif Vakfından Batı Afrika’ya eğitim diplomasisi atağı
Türkiye Maarif Vakfı ile Liberya Cumhuriyeti arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. Anlaşmayı Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkan ve Liberya Dışişleri Bakanı Dee-Maxwell Saah Kemayah imzaladı. İmza törenine T.C. Akra Büyükelçisi Özlem Ergun Ulueren katıldı.
Özkan, Liberya’nın başkenti Monrovia’ya gerçekleştirdiği seyahatini Twitter hesabından “Liberya Notları” başlığı ile paylaştı.
1822 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde serbest bırakılan köleler tarafından kurulan ülkenin her açıdan ABD’yi model aldığına vurgu yapan Özkan, siyasal sistem olarak temsilciler meclisi ve senato olmak üzere ikili bir yapıya sahip olduğunu belirtti.
Bu sistemsel benzerlikte ABD’de Temsilciler Meclisi üyeleri 2 yıl, Senatörler 6 yıl süreyle seçilirken Liberya’da bu sürenin Temsilciler meclisinde 6 yıl, Senatörlerin ise 9 yıllığına seçiliyor olması Özkan tarafından ilginç olarak yorumlandı ve Özkan “Sistemsel istikrar açısından farklı bir siyasal sistem” ifadelerini kullandı.
Ekonomik açıdan ülkenin durumunu değerlendiren Özkan, ülkenin yeraltı ve yerüstü zenginliklerine sahip olmasına karşın gelir dağılımındaki eşitsizliğe vurgu yaptı.
Altyapı çalışmaları açısından ülkenin batıdan komşusu Sierra Leone gibi gelişme isteğini yöneticilerinde arzuladığını sezdiğini ifade eden Özkan, yurtdışı ulaşım sorununa da değinerek “Türk Hava Yollarını dört gözle bekliyorlar” ifadelerini kullandı.
Özkan, ülke tarihi boyunca iki iç savaş yaşadığını ve bu savaşlarda eğitimli kişilerin kaybı yeni nesilleri de etkilediğini vurgulayarak okuma-yazma oranının %60 civarında olduğunu, ülkede gelecek göremeyen kişilerin ülke dışına çıkmak istediğini belirtti.
Seyahati sırasında Liberya Dışişleri Bakanı Dee-Maxwell Saah Kemayah ile bir araya gelen ve ülkede sert vize rejimi uygulama nedenine cevap olarak mütekabiliyet cevabını alan Özkan, “turizm potansiyelini değerlendirmek için e-vize dahil vize rejimleri üzerine fikir alışverişinde bulunduk” dedi.
Özkan ziyareti sırasında Liberya Cumhurbaşkanı George Weah’in eşinin kızlar için yaptırdığı spor kompleksini ziyaret etti, eski First Lady ve senato üyesi Jewel Howard-Taylor ve ülkede Sağlık Bakan yardımcısı olan kız kardeşi ile görüşmeler yaptı. Ayrıca Liberya’ya da akredite olan T.C. Akra Büyükelçisi Özlem Ergun Ulueren’in eşliği ile Adalet, Eğitim ve Dışişleri Bakanları ile ikili ilişkilere dair uzun görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.
Türkiye Maarif Vakfı’nın ülkede faaliyetlere başlamasının hukuki altyapısını “Liberya ve Türkiye arasında eğitim alanında iş birliği için Mutabakat Zaptı”nı imzalayarak tamamladığını ifade eden Özkan ayrıca 2023’ün ilk çeyreğine kadar her iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilik açacağı bilgisini verdi.
Türkiye-Liberya ilişkilerine vurgu yapan Özkan, “İş dünyası için Liberya’nın altyapıdan tarıma, eğitimden sağlık sektörüne kadar çok ciddi potansiyel var. İlişkilerde son dönemde yakalanan yeni ivmeyi iyi değerlendirmek lazım. Destek verilip ilişkiler derinleşirse her iki taraf da kazançlı çıkacaktır. Artık Türkiye’nin Afrika siyasetinde mikro ölçekli, ayrı ayrı ülke-merkezli siyasal perspektif ve dış politika üretme vakti.” dedi.
Türkiye-Liberya İlişkileri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 19 Ekim 2021 tarihinde Togo’ya gerçekleştirdiği ziyareti sırasında Liberya Devlet Başkanı George Weah ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.
Ardından Liberya Cumhurbaşkanı Weah Türkiye’ye gelerek Antalya Diplomasi Forumu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.