Liberya’da gençler şiddet içermeyen seçimleri destekliyor
Barışı teşvik etmeyi amaçlayan bu yerel girişimin başına 24 yaşındaki Nehemiah Jallah, "Şiddet nedir?" diye sorarak oyunu başlatıyor. Seksen genç onun karşısında, küçük ahşap masalarının arkasında oturuyor. İçlerinden biri şöyle yanıtlıyor: "Şiddet, birinin bir başksını bir şey yapmaya zorlamanızdır. Bir başkasına zarar vermeye çalıştığımız zamandır" diyor.

Bir adam yere yığılır, yanaklarında gözyaşları vardır. Yanındaki komşusu elinde cinayet silahını tutuyor. “Savaş” başlıklı bu sahne, onu çizen ve ilk kez Salı günü oy kullanacak olan Liberyalı genç için şiddetin imgesidir.
Monrovia’nın yaklaşık 150 km doğusundaki Buchanan’daki bu okulun bir sınıfında, 18 ila 25 yaşları arasındaki gençler, her şeyden çok korktukları şeyi, yani şiddetin geri dönüşünden korktuklarını işaretleyici kalemle göstermek için sırayla ayağa kalktılar.
1989 ile 2003 yılları arasında 250.000 kişinin ölümüne yol açan iç savaşlarla harap olmuş bir ülke olan Liberya’da, 10 Ekim’deki başkanlık ve parlamento seçimlerinin barışçıl bir şekilde yürütülmesi önemli bir sorundur. Cuma günü kuzeybatıda iki ana siyasi gücün destekçileri arasındaki çatışmalarda üç kişinin ölümü ve bazı liderlerin açıklamaları endişeleri artırdı.
Barışı teşvik etmeyi amaçlayan bu yerel girişimin başına 24 yaşındaki Nehemiah Jallah, “Şiddet nedir?” diye sorarak oyunu başlatıyor. Seksen genç onun karşısında, küçük ahşap masalarının arkasında oturuyor. İçlerinden biri şöyle yanıtlıyor: “Şiddet, birinin bir başksını bir şey yapmaya zorlamanızdır. Bir başkasına zarar vermeye çalıştığımız zamandır” diyor.
“Gençler şiddetin her türlüsünden uzak durmalıdır. Şiddet yoğunlaştığında evler yıkılıyor, masum insanlar öldürülüyor” diye açıklıyor Nehemya Jallah. “Hangi partiyi desteklediğinizi bilmiyorum ama barışçıl bir şekilde oy verin, şiddete başvurmayın. Dünyada pek çok seçim şiddetle sonuçlanıyor. Gelin ülkemizi barış içinde tutalım” diye yalvarıyor.
Herkes oy verme sırasında hile yapılması durumunda nasıl bir tavır alınacağını merak ediyor. Komşu yoldaki araba kornalarına, annesinin kucağındaki yeni doğmuş bebeğin çığlıklarına ve cenaze için oradan geçen orkestraya rağmen gençler tartışmaya tutkuyla bakıyor.
Organizatörler odanın her yerine şiddetsizliği vaaz eden posterler astı. “Liberya’da barışa oy verin. Şiddete hayır deyin” ve “Hukukun üstünlüğüne saygı duymak demokrasimizi kurtaracaktır”.
Liberya nüfusunun %60’ından fazlası 25 yaşın altındadır. Kendisini bir gençlik aktivisti olarak tanıtan Lawrence Sergbou, “Siyasetçiler sizi kullanmaya çalışıyor çünkü daha savunmasız olduğunuzu biliyorlar” diye açıklıyor.
Liberya’nın tarihi şiddetle noktalanıyor. İç savaş sırasında milislerin çocuk asker kullandığını hatırlıyor. Şiddet, tüm gelişme umutlarını yok ediyor, yargılıyor. “Sosyal ağlara baktığımızda, radyo dinlediğimizde, ülkenin tarihini gördüğümüzde… Evet, korkarım,” diye söyledi. “20 yıldır huzur içinde yaşıyoruz ve bitmesini istemiyoruz. ”
Katliamlar, sakatlamalar, tecavüzler ve yamyamlık eylemleriyle iç savaşın vahşetlerine rağmen, Liberya’da bugüne kadar herhangi bir dava yapılmadı. Bazı eski savaş ağaları hala siyasette etkili bir rol oynamaktadır.
Bunlardan biri, bir videonun adamları 1990’da Başkan Samuel Doe’ya işkence ederek ölürken bir bira yudumladığını gösteren Prens Johnson. O hala bir senatör.
71 yaşında, eski başkan yardımcısı (2006-2018) ve başkanlık seçimlerinin favorilerinden biri olan Joseph Boakai ile bir ittifak kurdu. İktidar partisi seçimleri manipüle ederse halk isyanı tehdidinde bulundu. Kısa bir süre sonra aday Boakai, seçimin çalınması halinde bunun “bu ülkenin sonu” olacağını öne sürdü.
2018’den beri başkan olan ve ikinci bir dönem arayan eski futbol yıldızı George Weah, “barışçıl ve güvenilir” seçimler sözü verdi.
Nisan ayında, tüm rakip partiler BM ve Batı Afrika Topluluğu’nun (ECOWAS) himayesinde şiddetten kaçınma ve seçim çatışmalarını çözmek için yargı kurumlarını kullanma taahhüdü imzaladı.