BÖLGELERDOĞU AFRİKAHABERLER

İstanbul’da Sudan konulu açık oturum düzenlendi

Taksim Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir araya gelen uzmanlar Sudan’ın mevcut durumu hakkında yaptıkları “Sudan: Çatışmadan Barışa Giden Yol Mümkün mü?” konulu oturumda güncel meselelere dikkat çekti.

Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi (AKEM) ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin birlikte düzenlediği etkinliğin açılış konuşmasını Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Kavas yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin Sudan ile olan tarihsel bağlarına vurgu yapan Ahmet Kavas iki ülkenin ilişkilerinin geçmişten günümüze kopmadan devam ettiğini söyledi. Oturum yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi Aydın Özkan, Ahmet Kavas’ın dikkat çektiği iki ülkenin tarihi ilişkilerine dair görüşlerini belirterek bugün yapılan oturumun Sudan halkının durumunu anlayabilmek açısından oldukça ciddi olduğunu söyledi. Oturumun misafirlerini tanıtan Özkan daha sonra sözü konuşmacılara bıraktı.

Konuşmacılar Sudan Eski İletişim Bakanı Hasan İsmail, Dr. Öğretim Üyesi Younis Ahmed ve Doktora Öğrencisi Subhi Abdullah 15 Nisan 2023’te başlayan ve şu ana kadar devam eden Sudan iç savaşı ve bu savaşın tarafları hakkında bilgi verdi. Ülkelerinin uzun zamandır zor günler yaşadığını söyleyen konuklar bu çatışmadan en büyük yarayı Sudan halkının aldığını, insanların can ve mal güvenliklerinin olmadığını belirtti.

Bakan İsmail Hızlı Destek Kuvvetleri’ni kastederek; “Sudan ordusuna karşı yapılan bu hareket bir başkaldırıdır. Devletin resmi ordusuna başkaldıranlar ise başka ülkelerden destek alarak adeta yıkım yapmıştır. İç karışıklık böyle devam ederse Sudan’ı yok edecek kadar tehlikeli.” dedi. Çatışmanın başlangıcından itibaren Ordunun ve paramiliter yapının diyaloğu için Cidde Platformu’nda ve IGAD öncülüğünde atılan adımlardan bahseden Bakan bu görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamamasının sebebi olarak milis komutan Dagalo’yu gösterdi. Bakan ülkelerinde yaşanan bu karışıklığın komşu ülkeleri de etkilediğini belirterek, “Barış ve selam doğal olandır, doğal olmayan savaştır. Haksızca insan öldüren bu grup ancak terörist olarak adlandırılır. Sudan’daki siyasi, sosyal ve iktisadi kriz bölgedeki diğer ülkeleri özellikle denize kıyısı olmayan ülkeleri etkiliyor.” dedi.

Dr. Younis Ahmed olayın ilk günlerini anlatarak; “Sudan’da savaş çıktığına dair internette bazı haberler gördüm ve bunun üzerine Sudan’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan akrabalarım ile iletişime geçtim. Ancak olay günü hiç kimse bunun bir darbe olduğunu anlamlandıramamıştı. Başkent Hartum’da yaşayan 12 milyon insanın 5 milyonu çatışmalar sebebiyle yerinden edildi. Kaçmak zorunda bırakılan bu insanların hayatı şu an durma noktasına gelmiş bulunuyor. Milyonlarca mağdur insan var.” dedi.

Doktora Öğrencisi Subhi Abdullah ise, “Sudan halkının birbiriyle iletişim kurması artık çok zor. Starlink uydularla internete bağlanabiliyorlarsa ancak bir iletişim mümkün oluyor. Sudan halkı yol kesen, evlerine giren ve herkesin can ve mal güvenliğini hiçe sayan milislerin yarattığı bu tahribatın mağdurlarıdır. Uluslararası kamuoyunun sessizliğinden dolayı biz de şaşkınız.” diye ekledi.

Dinleyici olarak katılan bir çok öğrenci ve sivil toplum örgütü üyesi de oturumun sonunda Sudan’ın geleceği ve mevcut durum için çözüm önerilerinin neler olabileceğine dair soruları konuşmacılara iletti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu