BÖLGELERHABERLERKUZEY AFRİKA

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı İsmail Numan Telci: Türkiye, Cezayir için önemli bir potansiyel müttefik

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkan Yardımcısı ve Afrika Çalışmaları Koordinatörü Doç. Dr. İsmail Numan Telci, kaleme aldığı “Türkiye-Cezayir İlişkilerinde Stratejik Ortaklık Dönemi” başlıklı makalesinde Türkiye-Cezayir ilişkilerini değerlendirdi.

Telci, makalesinde Türkiye-Cezayir ilişkilerini, “Türkiye-Cezayir ilişkilerinde ortak perspektif”, “Libya krizi”, “ulusal güvenlik”, “Fransa ile ilişkiler”, “İş birliği imkanları ve Cumhurbaşkanı Tebbun’un Türkiye ziyareti”, “askeri iş birliği”, “ekonomik iş birliği” olacak şekilde 7 başlık altında inceledi.

Cezayir’in Akdeniz ve Sahraaltı Afrika arasındaki jeopolitik konumuyla önemli bir bölgede olduğuna dikkat çeken Telci, Cezayir’in iç ve dış politikada ulusal güvenliği için Türkiye ile ortak endişelere sahip olduğunu ifade etti.

Telci makalesinde, Cezayir ve Türkiye’nin, bölgesel sorunlara benzer perspektiften yaklaştıklarını vurgulayarak, Libya meselesi, Fransa ile ilişkiler ve İsrail ile normalleşme anlaşmalarına verilen tepkilerin iki ülkenin ortak perspektifini gösteren örnekler olduğunu söyledi.

Telci, “Bu bağlamda, özellikle son dönemde Fas’ın artan etkinliğine paralel olarak Libya meselesinde etkin rol alma ve söz sahibi olma noktasında çaba sarf eden Cezayir için diplomasi alanında verilen mücadelede Türkiye önemli bir potansiyel müttefiktir.” diye konuştu.

Telci, Türkiye ve Cezayir arasında iş birliği alanlarının geliştirilmesi, çeşitli fırsatların değerlendirilerek ortaklıkların oluşturulması, çatışma ve insani krizlerde ortak bilincin yerleşmesi ve bölgesel olarak üstlenilecek karşılıklı rollerle barışa katkıda bulunulmasının; Türkiye-Cezayir ilişkilerinin gelecek için oluşturacağı vizyonun temel ilkelerini inşa edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tebbun’un Türkiye’ye ziyaretinin bu kapsamda oldukça önemli olduğunun altını çizen Telci, “Sonuç olarak Türkiye-Cezayir ilişkileri sahip olduğu ortak perspektifler, ortak güvenlik endişeleri ve büyük potansiyele sahip askerî ve ekonomik iş birliği fırsatlarıyla geleceğe yönelik bölgesel olarak kritik bir rolü üstlenmektedir. Bu bağlamda ortak noktalar ışığında iş birliği fırsatları değerlendirilerek gelecek vizyonunun karar vericiler tarafından inşa edilmesi hem bölgesel istikrarsızlıkların sona erdirilmesine hem de bölgesel güç dengesinin değişmesine sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu