İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Sudan Hızlı Destek Kuvvetleri’ne “etnik temizlik” suçlaması
Hızlı Destek Kuvvetleri ve müttefik milislerin Sudan'ın Batı Darfur eyaletinin başkenti El-Cenine'deki saldırıları sonucunda binlerce insan hayatını kaybetti, yüz binlerce kişi ise mülteci durumuna düştü. İnsan Hakları İzleme Örgütü, saldırıların etnik temizlik amacı taşıdığını belirtti.
Sudan’ın Batı Darfur eyaletinin başkenti El-Cenine’de Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve müttefik milisler tarafından gerçekleştirilen saldırılar, binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve yüz binlercesinin mülteci durumuna düşmesine yol açtı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayınladığı rapora göre, 2023 yılının Nisan ve Haziran ayları arasında gerçekleşen saldırılar, etnik temizlik kapsamında Masalit halkı ve diğer Arap olmayan toplulukları hedef aldı.
Raporda, HDK ve müttefik milislerin El-Cenine’deki öncelikli olarak Masalit nüfusunun bulunduğu mahalleleri sürekli saldırılara maruz bıraktığı belirtildi. Saldırılar, işkence, tecavüz ve yağmalama gibi ciddi ihlalleri de içeriyordu. Nisan 2023’ten bu yana Batı Darfur’dan Çad’a yaklaşık yarım milyon mülteci kaçtı ve bunların %75’i El-Cenine’den geldi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün icra direktörü Tirana Hassan, el-Faşir’deki büyük çaplı vahşetlere dikkat çekerek, uluslararası toplumun sivilleri korumak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. HDK ve müttefiklerinin Masalit’i tamamen veya kısmen yok etmeyi amaçladığı belirtilen raporda, Darfur’da soykırım olasılığına dikkat çekildi.
Rapora göre, El-Cenine’deki saldırılar, HDK ve müttefik milislerin masum sivilleri hedef aldığı yaygın ve sistematik bir saldırıya dönüştü. Kadın ve kızlara cinsel şiddet uygulandığı, gözaltında tutulanların işkenceye maruz kaldığı ve kritik sivil altyapının tahrip edildiği belirtildi.
Uluslararası toplumun acilen Darfur’da gerçekleşen bu büyük çaplı insan hakları ihlalleri karşısında acil önlemler alması gerektiğinin altını çizen raporda, ayrıca, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin ve müttefiklerinin Masalit ve diğer Arap olmayan etnik toplulukları tamamen veya kısmen yok etme niyetine dair bir soruşturma yapılması ve gerekirse soykırım suçu işleyenlerin adalet önüne çıkarılmasının sağlanması gerektiği vurgulandı.
14 Temmuz 2023 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) başlayan ve Darfur’da tecavüz ve sivillerin etnik kökenleri nedeniyle hedef alınması konularını kapsayan soruşturmaya, devletlerin ve uluslararası toplumun destek olmasının önemi ve aciliyeti belirtildi.
Kaynak: Human Rights Watch, Al Jazeera