BATI AFRİKABÖLGELERDOĞU AFRİKAGÜNEY AFRİKAHABERLERKUZEY AFRİKAORTA AFRİKAPOLİTİKA

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa, zengin ülkelere iklimle ilgili mali taahhütlerini yerine getirme çağrısında bulundu

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa Salı günü zengin ülkeleri, gelişmekte olan ülkelerin küresel ısınmaya karşı harekete geçmeleri için verdikleri iklim mali taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Ramaphosa, BM Genel Kurulu’nun 78. oturumunda yaptığı konuşmada, “Bu zengin ülkelerin, gelişmekte olan ekonomilerin iklim konusunda harekete geçmesi için yılda 100 milyar doları seferber etme taahhütlerini yerine getirememesi büyük bir endişe.” dedi.

Ramaphosa, Afrika’nın “dünyanın geri kalanından daha hızlı” ısındığını ve dünyadaki 20 sıcak iklim noktasından 17’sinin Afrika’da bulunduğunu söyledi.

Güney Afrika lideri, “Köle ticaretinin sona ermesinden yüzyıllar sonra, Afrika’nın kaynaklarının sömürgeci sömürüsü sona erdikten on yıllar sonra, kıtamızın insanları bir kez daha dünyanın zengin uluslarının sanayileşmesinin ve kalkınmasının maliyetini üstleniyor” dedi.

Afrika artık bedel ödemeye hazır değil

Ramaphosa, dünyadaki yüksek karbon emisyonları nedeniyle Afrikalıların artık ek bedeli ödemeye hazır olmadığını söyledi.

“Küresel liderleri, eşitlik ve ortak refahı sürdürürken küresel karbonsuzlaştırmayı hızlandırmaya çağırıyoruz” dedi.

Dünyanın, 2016 Paris Anlaşması’nın hafifletme, uyum ve destek sütunlarının üçünü de aynı kararlılık ve aciliyetle ilerletmesi gerektiğinin altını çizen Ramaphosa, şunları söyledi:

“Diğer gelişen ekonomi ülkeleri gibi Afrika ülkelerinin de hem 2030 Gündemi’ni uygulamak hem de iklim değişikliği hedeflerine kapsamlı ve entegre bir şekilde ulaşmak için daha fazla mali desteğe ihtiyacı var.”

Ayrıca, uluslar arasında eşitliği daha iyi teşvik etmek ve “mevcut jeopolitik gerçeklere” yanıt olarak etkili eylemi teşvik etmek için BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere küresel kurumlarda reform yapılması çağrısında bulundu.

“Ulusların egemen eşitliği ilkesine anlam kazandırmak ve konseyin mevcut jeopolitik gerçeklere daha etkili bir şekilde yanıt vermesini sağlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin reformuna devam etme zamanıdır” dedi.

Ramaphosa, “kapsayıcı, temsili ve demokratik olan ve tüm ulusların çıkarlarını destekleyen kurumlara” duyulan ihtiyacın altını çizdi.

“Açık kurallara dayanan ve etkili kurumlar tarafından desteklenen çok taraflılığa yönelik yenilenmiş bir bağlılığa ihtiyacımız var” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu