BATI AFRİKABÖLGELEREKONOMİHABERLERRÖPORTAJ

Gambiya Fahri Konsolosu Aygün Karakaş, Türkiye-Gambiya ilişkilerini değerlendirdi

Gambiya Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Aygün Karakaş, iki ülke ilişkilerini Merhaba Afrika için değerlendirdi.

Afrika’nın batısında yer alan ve kıtanın en küçük ülkesi olan Gambiya’nın Türkiye ile ilişkilerini değerlendiren Karakaş, Türkiye’nin Sahra altı Afrika ile yaklaşık 10 senelik bir ilişkisinin olduğunu belirtti. Karakaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika açılımıyla beraber Gambiya’ya gittiğini ve Sahra altı Afrika ülkelerinin kendisini çok etkilediğini ifade etti.

İki ülke ilişkileri 1980’lere dayanıyor

Karakaş, ikili ilişkilerin temelde 1980’lere kadar dayandığını belirterek Gambiya’ya ilk gittiğinde Turgut Özal döneminde yapılan ancak zamanla kullanıma kapanan jandarma karargahından bahsetti.

Şu anda ise o karargâhta Türkiye’nin askeri bir yapısı olduğunu kaydeden Karakaş, “Şimdi bu yapıda Türkiye’nin mevcut askerleri eğitmesi önem kazandı. 500 asker eğitildi. Hatta onlara Maarif Vakfı’nda öncesinde Türkçe dersleri verildi. Ondan sonra Ankara’ya geldiler. Ankara’da yaklaşık 3 ay eğitime tabi tutuldu, tekrar gönderildi. 500 askerin daha gelmesi planlanıyor.” dedi.

Karakaş, ikili münasebetlerde Gambiyalı iş insanlarını olabildiğince Türkiye’ye yönlendirmeye çalıştıklarının altını çizerek aynı şekilde Türkiye’den yapılan hibeleri de Gambiya’ya yönlendirdiklerini söyledi.

Gambiya’nın Dünya Bankası’ndan aldığı hibeyi örnek veren Karakaş, Gambiya’nın Türkiye’den 10 milyon dolarlık medikal cihaz, ekipman ve araç-gereçler aldığını kaydetti.

Ticari ilişkilerin yanında sosyal ilişkilerin de geliştirilmesi gerekiyor

Karakaş, ticari ilişkilerin şu an ufak çaplı olduğunu ancak gün geçtikçe arttığını söyleyerek, Türkiye’ye gelen tüccarların çoğunlukla iş kadınları olduğunu belirtti.

Türkiye’ye gelen iş kadınlarının, buradan farklı türlerde mal alıp iki-üç konteynır ile ülkelerine döndüklerini aktaran Karakaş, bu ürünlerin genelde mobilya, ev ve mutfak gereçleri, temizlik ve kozmetik ürünleri, giyim ve tekstil ürünleri olduğunu ifade etti.

Karakaş, ticari ilişkilerin yanında sosyal ilişkilerin de eş zamanlı yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bir dostluk oluşturmak için uzun zaman diliminde çaba sarf etmek gerektiğini kaydeden Karakaş, “İlişkileri sağlama almak lazım yani Afrika ülkeleriyle buradaki Türklerin ilişkilerini daha bir yoğunlaştırmak lazım. Bu münasebetleri artırmak gerekiyor ki ticaret de başlı başına gelişsin.”  dedi.

Gambiyalıların kendi başlarına ayakta durabilmelerine vesile olmanın önemine vurgu yapan Karakaş, “Bu sosyal faaliyetlerde, ticari faaliyetlerde Afrika’nın özgürlüğünü kazanmasına vesile oluyor, en önemli şey bu. Biz o imkânı onlara vermemiz lazım. Yani siz onlar da olmadan ayaklarınızın üzerinde durabilirsiniz, yaşayabilirsiniz.  Bu yönde mutlaka o ilişkileri güçlendirmek lazım.” diye konuştu.

THY’nin Gambiya’ya uçuşu ticari ilişkilerde önemli bir dönüm noktası

Türk Hava Yolları’nın (THY) 2018 itibariyle Gambiya’ya Senegal üzerinden uçtuğunu aktaran Karakaş, İstanbul’dan Gambiya’ya haftada 3 sefer düzenlendiğini belirtti.

Karakaş, THY uçuşlarının yatırımcıların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da Gambiya’da yardım, kalkınma çalışmalarına katkı sağladığına dolayısıyla ticari ilişkilerin yanında sosyal ilişkilerin de paralel ilerlediğine dikkat çekti.

Gambiyalı iş insanlarının önceden Çin’e, Dubai’ye giderken, THY uçuşlarıyla beraber artık Türkiye’ye yöneldiğini kaydeden Karakaş, “Bizim Gambiya ile ticari ilişkilerimizde en önemli dönüm noktası THY’nin sefere başlamasıdır. Seferlerle beraber daha önce Dubai ve Çin’e giden iş insanlarının büyük ölçüde Türkiye’ye geldiğini gördük.” ifadelerini kullandı.

FETÖ’nün Afrika’daki okulunu kapatan ilk ülke

Gambiya, Türkiye’nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelesinde, örgütün Afrika’daki okullarını kapatan ilk ülke olarak biliniyor.

Karakaş, Gambiya’nın bu hamlesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek “Gambiya, gözünü kırpmadan FETÖ yapılanmasını gönderdi. Bu açıdan önemli. Bu durum ikili münasebetlere olumlu yansıdı.” diye konuştu.

İİT Başkanlığı Gambiya için önemli

Geçen dönem İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanlığının Türkiye’de olduğunu ve Türkiye’den sonraki dönemde Gambaya’nın başkanlığı devralacağını ancak Gambia hazır değil teziyle Suudi Arabistan’a devredildiğini aktardı.

İİT Başkanlığının Gambiya altyapı hizmetlerinin gelişmesi için katkı sağlayacağına dikkat çeken Karakaş, “Bu Gambiya için de önemli, İİT üye ülkeleri içinde önemli. Gambiya için şöyle bir önemi var bu zirveyi yapmak demek yaklaşık 60’a ya yakın üst düzey yetkililerin orada kalmalarını sağlayacak bir ortam yaratmak demek. Bu Gambiya için büyük bir fırsat. Yani Gambiya bu zirve bahanesiyle altyapısını acaba düzeltebilir mi, tamamlayabilir mi, ki zaten altyapı olmadan da tüccarların, yatırımcıların o ülkeye gitmesi mümkün değil.” dedi.

Gambiya altyapı sorununun zirve vesilesiyle çözüm sağlaması gerektiğini ve bu noktada Türkiye’nin katkısının olması gerektiğine vurgu yapan Karakaş, Gambiya’nın altyapının yapılmasıyla beraber dünyanın her yerinden yatırım çekebileceğini kaydetti.

Karakaş, ülkeye gelen yatırımcıların ilk baktığı şeyin, altyapının dışında ülkede demokrasinin varlığı, güvenlik, ülke iç huzuru gibi durumlar olduğundan bahsederek, bu koşulların sağlanması ile ticari ilişkilerin de gelişeceğini belirtti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu