BÖLGELERDOĞU AFRİKAHABERLER

Fransız CEO, Kenya’dan sınır dışı ediliyor

Kenya’nın eşi benzeri görülmemiş yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya kalmasıyla hükümet, Fransa merkezli Rubis Grup’un bir yan kuruluşu olan Rubis Enerji Kenya’nın CEO’su Christian Bergeron’un ekonomik sabotaj iddiasıyla sınır dışı edilmesini emretti.

Kenya’da son haftalarda yaşanan akaryakıt kıtlığı benzin istasyonlarında uzun kuyruklara, toplu taşıma sisteminde aksamalara, mal fiyatlarının artmasına, yolcuların ve sürücülerin mahsur kalmasına neden oldu.

Kenya hükümeti, depolama tesislerinde yeterli yakıtın olduğunu ve sorunun akaryakıt şirketlerinin ay ortasında yeni fiyatların açıklanmasını beklerken stokçuluk yapmalarından kaynaklandığını iddia ediyor.

Hükümet, Fransa merkezli Rubis Grup’un bir yan kuruluşu olan Rubis Enerji Kenya’nın CEO’su Christian Bergeron’un ekonomik sabotaj yaptığı suçlamasıyla sınır dışı edilmesini emretti.

Petrol satıcılarının yerel pazara yakıt gönderimini sınırlandırdığına ve bunun yerine komşu ülkelere ihracata öncelik verdiğine inanılıyor.

Bergeron’un çalışma izni, Kenya hükümeti onu akaryakıt istiflemekle suçlayarak ülke çapında kıtlığa yol açtığı için iptal edildi. Bergeron’un neden hedef alınan tek üst düzey yönetici gibi göründüğü veya diğerlerinin çalışma izinlerinin alınıp alınmayacağı belli değil.

Hükümet ayrıca, suçlanan şirketleri önümüzdeki çeyrekte ithal etmelerine izin verilecek yakıt hacmine bir sınır koyarak cezalandırmakla tehdit ediyor.

Kenya Enerji Düzenleme Komisyonu (ERC), her ay çeşitli ürünler için maksimum perakende pompa fiyatlarını belirler ve bu, her ayın 15’inden bir sonraki ayın 14’üne kadar sabit olarak kalır.

Kenya akaryakıt şirketleri, ithalatlarının yaklaşık %65’ini yerel pazara satardı, geri kalanı Uganda, Ruanda ve KDC’ye gidiyordu. Ancak şirketler nakit sıkışıklığını azaltmak için komşu ülkelere giden paylarını yüzde 60’lara çıkardı.

Uzmanlar, yakıt krizinin, petrol pazarlamacılarına borçlu olunan yakıt sübvansiyonlarının ödenmesindeki gecikmeden kaynaklandığını söylüyor. Yakıt sübvansiyonu, istifleme şüphesiyle fiyatları istikrara kavuşturmak için Nisan 2021’de getirildi. Ancak bu ödeme gecikmesi, büyük petrol şirketlerinin, pazarın %40’ını kontrol eden daha küçük bağımsız perakendecilere yeniden yakıt satmasıyla toptan satış pazarındaki fiyatların artmasına neden oldu.

Petrol satıcıları hükümetin onlara 20 milyar şilin borçlu olduğunu söylüyor, ancak hükümet sadece 13 milyar şilin borçlu olduğunu ve 4 Nisan’da borcun 8,2 milyar şilinini ödediğini söylüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu