Filistinli ve Afrikalı aktivistler Filistin Davası için Dakar’da toplandı
Pan-Afrika Filistin Dayanışma Ağı tarafından “Afrika’dan Filistin’e Apartheid’e karşı birlik” adı altında Dakar’daki Basın Evi’nde düzenlenen etkinliğe, Güney Afrika, Sudan, Tanzanya, Nijerya ve Zimbabve’nin arasında bulunduğu 20 Afrika ülkesinden aktivist ve davetli katıldı.
Ev sahipliğinin Fislistin’in Dakar Büyükelçisi Safwat Ibraghith’in yaptığı etkinlikte Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas da bulundu.
Etkinlikte, Senegal Filistin Dayanışma Komitesi Başkanı Madieye Mbodj’in yanı sıra Uluslararası Af Örgütü Bölge Müdür Yardımcısı Saleh Hijazi, Filistinli aktivist Jamal Juma, Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’nın torunu Mandla Mandela, Güney Afrika Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişiminden (BDS) Roshan Dadoo ve Pan-Afrikan Kadınlar Örgütünden Emma Nyerere söz aldı.
Filistin’in Dakar Büyükelçisi Safwat Ibraghith yaptığı konuşmada Mandela’nın “Afrika’nın bağımsızlığı Filistin özgürleşmeden eksik kalacaktır” ifadelerine yer vererek Filistin davasının Afrika için önemini vurguladı.
Filistinli aktivist Jamal Juma ise konuşmasında Gazze’nin 15 yıldır İsrail ablukasında olduğunu hatırlatarak bugün Filistinlilerin yaşadıklarının geçmişte Amerika yerlilerinin yaşadıklarından farkı olmadığını vurguladı.
Juma, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi:
“Filistin’de yeni bir Nakba’nın yaşanmasına izin verecek miyiz? Bu apartheid ve sömürgeci rejimin devam etmesine izin verecek miyiz? Filistin’in sizlerin desteğine ihtiyacı var.”
Juma, İsrail’i Afrika’ya sızmaya çalışmakla suçlayarak şunları kaydetti:
“İsrail’in Afrika’ya sızarak Afrika Birliği’ne girmeye çalıştığını üzülerek görüyoruz ve ne yazık ki bazı üye ülkeler de bunu destekliyor. Bu kesinlikle utanç verici ve engellenmesi gereken bir durum. İsrail’in Afrika Birliği’nde üyelik statüsü kazanmaya çalışması aklımızdan ucundan bile geçmemişti. Bunu Afrika’dan hiç beklemezdik.”
Afrika’nın Filistin’deki özgürlük mücadelesini anımsatan bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Juma, İsrail’in üyelik çabaları ile Afrika’dan Filistin’e gelen desteği önlemeye çalıştığını belirtti.
Bütün dünyanın Ukrayna’daki insanlık krizine dikkat kesildiğini söyleyen Juma, “Ukrayna’da 2 haftadır yaşananları biz 70 yıldır yaşıyoruz” diyerek uluslararası toplumun bu çifte standardını “ırkçılık” olarak nitelendirdi.
Juma, Filistinlilerin yüzde 80’inin doğduğu topraklardan sürüldüğünü, bir kısmının soykırıma maruz kaldığını hatırlatarak, Ukrayna ile gösterilen dayanışma ruhunu Filistinlilerin göremediğini dile getirdi.
Etkinlikte bulunan Uluslararası Af Örgütünün Kudüs Ofisi Müdürü Salih Hijazi AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Hijazi, Uluslararası Af Örgütü’nün şubat raporuna atıfta bulunarak, İsrail’in Filistinlilere yönelik “apartheid” uyguladığı ve apartheidin bir insanlık suçu olduğunu dile getirdi.
İnsanlık suçunun engellenmesinde her ülke ve hükümetin sorumluluğunun olduğuna değinen Hijazi, özellikle apartheide maruz kalmış Afrika kıtasının bu anlamdaki sorumluğunun daha büyük olduğunu söyledi.
Hijazi konuşmasında Filistin ve Ukrayna’da yaşananlara verilen tepkilerin birbirinden oldukça farklı olduğunu anımsatarak durumun iki yüzlülük olduğunu dile getirdi.
Uluslararası Af Örgütü şubat raporu
1 Şubat’ta Uluslararası Af Örgütü, “İsrail’in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar” başlıklı 280 sayfalık raporunu kamuoyuyla paylaşmıştı.
Raporda, Filistinlilerin; Gazze’de, işgal altındaki Batı Şeria’da, Doğu Kudüs’te ve İsrail’de yaşayanlar da dahil olmak üzere, bulundukları her yerde “aşağı bir ırksal grup muamelesi gördüğü ve birçok temel insan hakkından sistematik olarak yoksun bırakıldığı” belirtilmişti.
Raporda, İsrail’in “apartheid suçunun yerinden edilerek diğer ülkelere sığınan Filistinlileri de kapsayacak kadar geniş olduğu vurgulanmıştı.
Ne olmuştu?
İsrail, Afrika Birliği Örgütü’nün (OAU) 2002’de yeniden yapılandırılarak Afrika Birliği’ne dönüşmesinden sonra gözlemci üye statüsünü kaybetmişti.
Şubat 2022 tarihinde Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen 35. Afrika Birliği Zirvesine damga vuran en önemli tartışma, İsrail’e gözlemci üyelik verilmesi konusu olmuştu.
İçlerinde Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Mısır, Cezayir, Komor Adası, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya’nın bulunduğu birçok ülke, AfB’nin bu kararına itiraz etmişti.
Şimdiye kadar AfB, Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü desteklemişti.
AfB, İsrail’in gözlemci üyeliğine ilişkin kesin kararını gelecek yıl düzenlenecek zirvede verecek.
Kaynak: AA