BATI AFRİKABÖLGELERHABERLER

Fildişi Sahili’nin ‘Lagünlerin İncisi’ ihtişamını kaybediyor

Fildişi Sahili’nin ekonomik başkenti Abidjan’ın bitişiğinde yer alan ve “lagünlerin incisi” olarak nitelendirilen Ebrie Lagünü, plastik kirliliğiyle karşı karşıya.

Adını kıyılarında yaşayan bir etnik gruptan alan lagün, Atlantik Okyanusu’ndan bir kara şeridi ile ayrılmış 120.000 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Eskiden akuamarin ve mangrovların balık ve vahşi yaşamla dolu olan sahildeki Beago köyü bugün, plastikle ilgili kabus gibi günlerini yaşıyor.

Atılan şişeler, ambalajlar ve diğer plastik çöpler en az bir kilometre alanı kaplıyor.

73 yaşındaki köy muhtarı Paul Abe Blessoue, “Durum endişe verici. Kirlilik nedeniyle balık yok” dedi ve Abidjan’ın en büyük bölgesi olan Yopougon’dan gelen kentsel ve endüstriyel atıkların 3.000 nüfuslu köyünü açık bir çöplüğe dönüştürdüğünü sözlerine ekledi.

Geri dönüşüm şirketi Coliba Africa’nın CEO’su Yaya Kone, 26 milyonluk ülkenin her yıl 460.000 ton plastik atık ürettiğini söyledi.

Bunun 290.000 tonunun ise yaklaşık altı milyon insanın yaşadığı Abidjan’dan geldiğini belirtti.

Afrika’daki en büyük acı su alanlarından biri olan lagün, Abidjan’ın batısındaki kırsal alanlardan Azagny Ulusal Parkı’na kadar uzanıyor.

Abidjan’daki Cocody Üniversitesi Tropik Coğrafya Enstitüsü’nden Ayenon Seka, “Plastik (lagünün) en büyük kirlilik kaynağıdır” dedi.

Plastik tek sorun değil

Bietry Körfezi çevresinde, kumun endüstriyel olarak çıkarılması ile kirlilik daha da arttı.

1998’den beri bölgede yaşayan 76 yaşındaki işadamı Bernard Derrien, “Bietry Körfezi ölü bir koy, aşırı derecede kirli, gerçek bir çevre felaketi” dedi.

Orada fabrikalar inşa etmek için körfezin 1,6 milyon metrekaresinin doldurulduğunu söyledi.

67 yıldır Abidjan’da yaşayan ve körfezde otel sahibi Fransız Gerard Frere, sivrisineklerin istila ettiği belirterek, “Lagünün zemini 30 santimetre kalınlığında plastik atıklarla kaplı” ifadelerini kullandı.

Bietry bölgesinde yaşayanlar Abidjan Ma Lagune adında bir dernek kurdu ve 6.000 kadar plastik çöp toplayıcısı için bir eğitim programı düzenlendi.

Ancak Abidjan Üniversitesi’nde Oşinograf olan Kouadio Affian, halkın farkındalığının hala çok geride olduğuna vurgu yaparak, “İnsanlar, sokağa attıkları plastik şişenin lagüne düşebileceğinin farkında değiller” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu