BÖLGELERHABERLERKUZEY AFRİKA

Fas Dışişleri Bakanı Burita: “Batı Sahra sorunu için tek çözüm özerkliktir”

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ABD ve Fransa’nın yanı sıra Arap ve Afrika ülkelerinin de destek verdiği özerkliğin Batı Sahra sorunu için tek çözüm olduğunu söyledi.

Burita, resmi ziyaret için Fas’ta bulunan ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile başkent Rabat’ta ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD’nin Batı Sahra sorununun çözümünde Fas’a verdiği desteğe dikkati çeken Burita, “Washington’un özerklik konusundaki tutumu sabittir ve bugün de bunu duyduk. Batı Sahra için tek çözüm özerkliktir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca ABD ve Fransa’nın yanı sıra Arap ve Afrika ülkelerinin de özerklik önerisini desteklediğini, son olarak İspanya ile Almanya’nın da bu plana destek verdiğini söyledi.

Fas’ın egemenliğinde bir çözümün olması gerektiğini belirten Burita, bunun için geri kalan Avrupa ülkelerinin sessizliklerini bozma ve özerkliği destekleme zamanının geldiğini vurguladı.

Fas, ABD ve İsrail’den oluşan üçlü ittifakın hem Tel Aviv hem de Washington ile çok yönlü bir dinamiğin yaratılmasını sağladığına işaret eden Burita, ülkesinin ABD ile ilişkilerinin güçlü olduğuna ve doğru yönde ilerlediğine inandığını dile getirdi.

Burita, “Bu ittifak çerçevesinde varılan tüm anlaşmaların, karşılıklı anlayış ve Washington’un uygun gördüğü zamanlama çerçevesinde gerçekleştirileceğine olan inancımız tamdır.” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Fas’ın Batı Sahra için önerdiği özerklik planını ciddi, güvenilir ve gerçekçi olarak değerlendirdiklerini, bu planın bölge halkının isteklerini karşılamaya en yakın çözüm olduğunu kaydetti.

Batı Sahra sorunu

İspanya’nın eski sömürgesi Batı Sahra’dan 1976 yılında çıkmasıyla Fas bu bölgeyi topraklarına katmış ve ardından Cezayir’in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında günümüze kadar devam eden sorunlar başlamıştı.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunarak Batı Sahra’da “genişletilmiş özerklik” olmasını teklif ediyor. Polisario Cephesi ise Batı Sahra’nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor ve kendi kaderini tayin için referandum çağrısında bulunuyor.

Sorunun çözümü konusunda bir süredir yeni gelişme yaşanmazken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mayıs 2019’da istifa eden Horst Köhler’in yerine 6 Ekim’de Batı Sahra Özel Temsilciliğine Staffan de Mistura’yı atadığını duyurmuştu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 10 Aralık 2020’de, ülkesinin Fas’ın Batı Sahra bölgesi üzerindeki egemenliğini tanıdığını ve bölgedeki Dahla kentinde bir ABD konsolosluğunun açılacağını söylemişti.
Rabat yönetimi de aynı gün, 2000 yılında askıya aldığı İsrail ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatma kararı almıştı.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fas’ın Batı Sahra bölgesinde bulunan BM barış gücü MINURSO’nun görev süresini 31 Ekim 2022’ye kadar bir yıl daha uzatma kararı vermişti.

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu