ısır ve Sudan için de büyük öneme sahip olan Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nı (GERD) çevreleyen ikinci tur üçlü müzakereler, Etiyopya’nın “iyi niyetle” müzakerelere devam etme sözü vermesiyle sonuçsuz bir notla sona erdi.
Mavi Nil’deki GERD projesini çevreleyen çekişmeli konuları ele almak için Etiyopya, Sudan ve Mısır’dan temsilcileri bir araya getiren iki günlük görüşmeler Pazar günü Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da sona erdi.
Etiyopya müzakere ekibinin başkanı Büyükelçi Seleshi Bekele Pazar günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Taraflar bekleyen çeşitli konularda yapıcı fikirler alışverişinde bulundular … Etiyopya iyi niyetle müzakereye devam etme taahhüdünü yineliyor.”
Mısır, Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı tarafından Pazar günü yayınlanan bir açıklamada, 4,2 milyar dolarlık barajla ilgili son tartışma turunun önemli bir ilerleme kaydetmeden sonuçlandığını söyledi.
Açıklamada, Etiyopya’nın, aşağı akım ulusların haklarına ve çıkarlarına tecavüz etmeden GERD ile ilgili özel çıkarlarını ele alabilecek uzlaşmacı çözümlere veya uluslararası kabul görmüş teknik düzenlemelere hala karşı olduğu belirtildi.
Açıklamada, Mısır müzakere ekibinin açıkça tanımlanmış hedefleri olan yapıcı müzakerelere bağlılığını sürdürdüğü de eklendi.
Su erişimi korkusu
Barajın doldurulması ve işletilmesi ve gelecekteki anlaşmazlıkları çözme mekanizmaları gibi kilit konularda ortak bir zemin bulmaya çalışan 2011’den bu yana uzun süren müzakereler, Etiyopya ile aşağı komşuları arasında bir anlaşma sağlayamadı.
Barajın Mısır ve Sudan’a giden akış aşağı su akışı üzerindeki potansiyel etkisi en önemli endişe olmuştur.
Yıllarca süren anlaşmazlıklardan sonra, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Temmuz ayında barajla ilgili bir anlaşmayı dört ay içinde sonuçlandırmak için anlaştılar ve Ağustos ayında görüşmelere devam ettiler.
Bu ayın başlarında Etiyopya, kalkınma planlarının merkezinde olduğunu gördüğü barajın dördüncü dolumunu tamamladığını duyurdu.
Şubat 2022’de Addis Ababa, barajın ilk kez elektrik üretmeye başladığını duyurdu. Tam kapasitede, 1,8 km (1,1 mil) uzunluğunda ve 145 metre (476 fit) yüksekliğindeki devasa hidroelektrik barajı 5.000 megawatt’tan fazla üretebilir.
Bu, şu anda ülkenin 120 milyonluk nüfusunun sadece yarısına sahip olan Etiyopya’nın elektrik üretimini ikiye katlayacak.
Tarım, içme suyu ve genel geçim kaynakları için Nil’in sularına büyük ölçüde bağımlı olan Mısır ve Sudan, adil bir çözüm bulmanın önemini sürekli olarak vurguladılar.
Birleşmiş Milletler, Mısır’ın “2025 yılına kadar su bitebileceğini” ve Sudan’ın bazı bölgelerinin iklim değişikliğinin bir sonucu olarak kuraklığa karşı giderek daha savunmasız olduğunu söylüyor.
Ülkesi su ihtiyacının yüzde 97’si için Büyük Nil’e güvenen Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, BM Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada Kahire’nin baraj konusunda “bağlayıcı bir anlaşma” istediğini söyledi.
Shoukry,” 100 milyondan fazla Mısır vatandaşının hayatı söz konusu olduğunda bir oldubittiyi kabul edebileceğimizi varsaymak bir hata olur ” dedi.