EĞİTİMGÜNEY AFRİKAHABERLER

Bakan Çavuşoğlu, Pretorya’da Maarif Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Afrika Cumhuriyeti ziyareti kapsamında, Pretorya Üniversitesinde Türkiye Maarif Vakfı'nın Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, merkezin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Maarif Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin kurulmasıyla Pretorya Üniversitesinin Türkiye araştırmalarında bir mükemmeliyet merkezi haline geleceğini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, “Merkez, Güney Afrika’daki tek Türk Araştırmaları Merkezi olarak Afrika ve Türkiye arasındaki akademik ve politik etkileşimi teşvik edecektir.” dedi.

Türkiye’nin, jeopolitik konumundan ötürü girişimci politikalar geliştirmek zorunda olduğunu ve arabuluculuğu diplomasinin temel ayağı haline getirdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, “İdeolojik saplantıları olmayan yeni küresel oyuncular olarak Türkiye ve Güney Afrika, bu krizler ve belirsizlikler çağında önemli roller üstleniyor.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin yaklaşımının Afrika Birliği’nin kuruluş ilkeleriyle örtüştüğünü belirterek, “Afrika Birliği’nin sloganını paylaşıyoruz: Afrika Bizim Geleceğimiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Afrika ile ticari, kalkınma, güvenlik ve askeri ilişkilerde çok yol kat ettiğini, eğitimin ise en önemli yatırım alanı olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Şu anda kıtadan 61 bine yakın öğrenci, Türkiye’de eğitim görüyor. Bunlardan 223 Güney Afrikalı öğrenci, akademik eğitimlerine Türk üniversitelerinde devam etmektedir.” dedi.

Çavuşoğlu, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın “Eğitim, dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır” sözüne atıfta bulunarak, “Birbirimizden öğrenerek, dünyayı birlikte daha iyiye doğru değiştirebiliriz. Maarif Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin bu amaca katkı sağlayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de bugün açılışı gerçekleştirilen merkezin Güney Afrika ve kıta genelinde Türkiye çalışmalarının ana merkezi olacağını belirtti.

Akgün, bu merkezin, bir yandan Türkiye ile Güney Afrika arasındaki akademik çalışmaları desteklerken, diğer yandan Türk üniversiteleriyle Pretorya Üniversitesi arasında ekonomiden tarihe birçok alanda disiplinler arası araştırmaları teşvik etmeyi amaçladığını ifade etti.

Kaynak: AA/Murat Özgür Güvendik

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu