BATI AFRİKADOĞU AFRİKAGÜNEY AFRİKAHABERLERKUZEY AFRİKAORTA AFRİKAPOLİTİKA

Al Selam Derneği Başkanı Nazan Yalçınkaya, Merhaba Afrika için konuştu

Al Selam Derneği Başkanı Nazan Yalçınkaya, Merhaba Afrika’ya; African Diaspora Forum özelinde Al Selam Derneği ve faaliyetlerini de kapsayan bir  röportaj verdi.

24 Şubat’ta İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde birçok platformun ortaklığı ile “ African Diaspora Forum” gerçekleştirildi. Merhaba Afrika olarak bizler de, African Diaspora Forum’un partnerleri arasındaydık. Türkiye ve Afrika’da faaliyetler gösteren Al Selam Derneği’de, African Diaspora Forum’un partnerleri arasındaydı.

Al Selam Derneği başkanı, Nazan Yalçınkaya’da, Forum’a bizzat katılım sağladı ve forumda gerçekleştirilen, Challenges and Triumphs : Charting the Future for Africans in Türkiye  başlıklı panelin konuşmacıları arasındaydı.

Al Selam Derneği Başkanı Nazan Yalçınkaya, Merhaba Afrika’ya; African Diaspora Forum özelinde Al Selam Derneği ve faaliyetlerini de kapsayan bir  röportaj verdi.

Afrika Diaspora Forumunun düzenlenmesi; ülkemizdeki Afrika Diasporasının çalışmalarına katkı sağlaması açısından güzel bir örnek teşkil ediyor. Ayrıca Türkiye ile Afrika ülkelerinin arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor. Al Selam Derneği’de  forumun partnerleri arasında. Bu forum Al Selam Derneği için ne ifade ediyor?

Bizim Afrika Derneği’nden bu teklif geldiğinde memnuniyetle karşıladım. Al Selam Derneği ile örtüşen bir teklif olduğunu düşündüm. Biz de farklı bir coğrafyada diaspora olarak bulunmaktayız. Afrika’da, Türkiye diasporası olarak bulunuyoruz. Neticede burada da yine Afrika diasporası olarak destekleyeceğimizi düşündük. Özellikle bu anlamda, African Diaspora Forum’u, Al Selam Derneği ile örtüşen bir boyuttaydı. Türkiye’deki Afrikalı öğrencilere destek vermek, onların gelişimleri ve sosyal olarak intibakları sürecine ayrıca kültürel olarak da bize katkıları sürecine, faydalı olacağı kanaatine vardık. Ülkemizdeki Afrikalı öğrencilerle sağlıklı platformlarda buluşmak; STK, NGO boyutunda iletişim kurmak önemliydi. O yüzden Al Selam olarak özellikle katılmayı biz de istedik.

Al Selam Derneği hem Türkiye’de hem de Afrika’da çok güzel çalışmalara imza atıyor. Bizlere bu çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Aslında o kadar çok şey var ki, biraz önce de panel içinde aktardım. Kısaca faaliyetlerimize değinecek olursak, ilk önce Zanzibarda, Assalam Community Foundation olarak kurulduk. Yani Zanzibar odaklı bir dernektik. Sonraki süreçte Türkiye’de de Afrika’ya gidemeyenlerin, ayağına Afrika’yı getirmek mantığıyla buradaki derneğimizi kurduk.  Al Selam Derneği’nin bu yıl beşinci yılı olacak.  İki dernek arasında sadece bir harf farklılığı söz konusu olsa da neticede ortak değerleri paylaşan, aynı iki  STK diyebiliriz. Türkiye’deki ve Zanzibar’daki derneklerimizin coğrafyasal farklılıkları var. Yani Zanzibar’daki derneğimiz daha çok Afrika temelli, buradaki derneğimiz de Türkiye temelli olup, Afrika ile ilgili ilişkiler boyutunda faaliyetler yapmaya çalışıyor. Zanzibar’daki derneğimizi kurarken önceliğimiz eğitim ve kadın istihdamıydı. Bu  bağlamda bu yıl altıncı yılı olan  International School’umuz var. Anaokulundan itibaren çocukları, kendi çocuğumuzun nasıl bir eğitim almasını istiyorsak o boyutta özenle yetiştirdiğimiz çocuklarımız mevcut. Özellikle dezavantajlı gruplarda, tabii ki  annelerininde özgüvenli çocuklar yetiştirirken, güçlü bir şekilde ayaklarının üzerinde durabilmeleri için yetim annelerine özellikle verdiğimiz eğitimler var. Şu anda bu eğitimler  Zanzibar’ın genelinde baya bir yaygınlık kazandı. Zanzibardaki Assalam Community Foundation’da ihtiyaca binaen olan meslek edindirme okulumuz var. Bu kapsamda altı dalımız bulunmakta. Turizm otelcilikten tutun da housekeeping (konaklama işletmelerinde yani otel, tesis gibi yerlerde genel temizlik ve düzenle ilgili çalışmaları), marangozluk eğitimi, permakültür (sürdürülebilir tarım). İlk zaten ortaya çıkan Kanga Afrika tekstil markamız…

Bu konuda gönüllülerimizden aldığımız güzel desteklerle global manada oldukça büyüdük ve markalaşan çok güzel sosyal girişimlerimiz oldu. Sosyal girişim olarak devam etme süreci de sürdürülebilir olması kapsamındaydı. Yani bir NGO’ın, sosyal girişim olmasının öncüsü olduğumuzu düşünüyoruz. Bu anlamda yerel manada Assalam Community Foundation  gibi çalışan çok az STK var.  Global manada bizim çalışmalarımızın çok örnekleri var. Bunlardan özellikle ilham aldığımız NGO’lar var.  Burada da yaptığımız çalışmalarda gençlerimize bunu aşılamak yani  hayatlarını idame ettirirken sadece beyaz yakalı olmaktan geçmediğini, keyif alarak ve iyilik yaparak hayatı idame ettirmenin yolu olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz.

Son olarak paneldeki konuşmanızda da bahsettiğiniz, çok önem verdiğiniz ATAK Projesi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

ATAK aslında şu anda helikopterimizi çağrıştırsa da aslında açılımı “Afrika’dan Türkiye’ye Açılan Köprüler”. Tabii bu köprüden kimlerin geçeceği ve nasıl inşaa edeceği öncesinde önemli, sonrasında kimlerin geçeceği de önemli. Bu kapsamda bunu inşaa etmeye çalışıyoruz. ATAK Projemizde, yarısı Afrikalı yarısı Türk öğrencilerden oluşan bir ekibimiz olacak. Kültürel manada güzel bir dostluk serüveni geliştirecekler. Alacakları eğitimler özellikle kendi gelişimleri noktasında; proje yazma eğitimleri, diplomasi ve ticari manada daha uygulanabilir nitelikte olan eğitim içerikleri olacaktır. Bu eğitimlerin içeriği; kültürünü kahveden tutun da edebiyatına kadar, sinemasına kadar karşılıklı olarak ikili diyaloğun olacağı  güzel bir proje olacağının kanaatindeyiz. Şimdiden bir kaç örneğini verebilirim, mesela Sezai Karakoç’u bir Afrikalı öğrenciden dinleyeceğiz ya da  Afrikalı bir öğretim görevlisinden ama Afrika edebiyatını temsil eden kişileri ve eserlerini bir Türk öğrenciden dinleyeceğiz. Şimdiden güzel tüyolar veriyorum…

Al Selam Derneği başkanı Nazan Yalçınkaya’ya, Merhaba  Afrika’ya verdiği röportajdan ötürü teşekkür ederiz. Afrika ve Türkiye merkezli olan her iki derneğinde de faaliyetlerinin başarıyla sonuçlanmasını dileriz.

Editör: EDA NUR YILDIZ.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu