Afrikalı medya temsilcileri Türkiye-Afrika ilişkilerini değerlendirdi
25-26 Mayıs’ta İletişim Başkanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Afrika Medya Zirvesi’nde 45 Afrika ülkesinden çok sayıda medya temsilcisi bir araya geldi.
Türkiye-Afrika ilişkilerini medya bağlamında Merhaba Afrika’ya değerlendiren gazeteciler, medya alanındaki iş birliğine vurgu yaptı.
‘‘Afrikalılar kendi hikayelerini anlatmak istiyor’’
Türkiye-Afrika Medya Zirvesi’nin sunuculuğu yapan gazeteci Adesewa Josh, Afrikalıların kendi hikayelerini anlatabilmek için medyanın gücüne ihtiyaç duyduğu ifade etti. TRT World bünyesinde Afrika Matters isimli programın yapımcılığını ve sunuculuğunu da yapan Josh, Afrika’nın kendi anlatısını oluşturmasında Türkiye’nin desteğinin ve Afrikalı gazetecilerle yaptığı iş birliğinin çok değerli olduğunu sözlerine ekledi.
‘‘Afrika hikayelerinin halkın gözünden hak ettiği şekilde anlatılması çok önemli. Uzun zamandır Afrikalılar kendi hikayelerini anlatmak istiyor. Türkiye Afrika’ya giriyor ve kıtadaki sorunları önyargısız anlamaya gayret ediyor. Türkiye, Afrikalıların hikaleyelerini sadece Afrikalılardan öğreniyor.’’
Türkiye-Nijerya ilişkilerinin kültürel etkileşim yoluyla gelişebileceğini belirten Nijeryalı gazeteci Ronke Raji, iki ülkenin birçok ortak noktası olduğunu ifade etti: ‘‘Türkiye gelişmekte olan bir Avrupa ülkesi gibi ama diğer Avrupa ülkelerinin aksine sömürge geçmişi yok. Türkiye ailemizin bir parçası gibi, ortak çok noktamız var. İstanbul bana Lagos’u hatırlatıyor.’’
Nijeryalı gazeteci Kayode Akintemi İletişim Başkanlığı’nın düzenlediği Türkiye-Afrika Medya Zirvesi’nde Afrikalı medya devlerinin Türkiye medyası ile buluşmasının önemine değindi. Akintemi, zirvede kurulan ilişkilerin sürdürülmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
‘‘Sadece tanışıp evlerimize geri dönersek, ilişkilerimizi ve iş birliğimiz nasıl geliştireceğimiz yönünde bir adım atmazsak bu zirve tamamen bir zaman israfına dönüşebilir. Yapılması gereken; İletişim Başkanlığı’nın bu buluşma sonucunda ortak ve sürdürülebilir bir gündem belirlemesidir. Bir Afrika ülkesinin medya kanalının tüm Afrikayı anlatabilmesi ve temsil edebilmesi mümkün değil. Afrika’daki tüm ülkelerle medya sahasında iş birliği yürütülmeli.’’
Seyşeller medya temsilcisi Rassin Cliff, Türkiye ile Seyşeller ilişkilerini değerlendirerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha fazla geliştirilebileceğini belirtti. Türkiye’nin medyada yanlış yansıtıldığını ifade eden Cliff, Türkiye’nin diplomasideki ve savunma sanayisindeki başarılarıyla gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti.
‘‘Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna savaşında çok kritik bir rol oynadığını ve Türkiye’nin savunma sanayi alanında harika işler yaptığını gördüm. Özellikle insansız hava araçları noktasında Türkiye çok ileri bir seviyede. Fakat Türkiye olduğundan daha farklı anlatılıyor.’’
Türkiye’nin Etiyopya’daki en büyük yatırım ortaklarından biri olduğunu dile getiren Etiyopya Yayın Kurumu CEO’su Feseha Yetagsu Mangebrot, Türkiye ve Etiyopya arasındaki tarihi ve ticari ilişkilerin medya ortaklılığıyla pekiştirileceğini belirtti.
Zimbabveli medya temsilci Faith Zaba zirvede gerçekleştirilen bilgi aktarımının önemine değindi. Türkiye’nin gelişmiş medya kuruluşlarından Zimbabve’nin gelişmekte olan medya kuruluşlarının öğrenebileceği çok fazla şey olduğunu ifade eden Faith, medya çalışanları arasında yapılacak olan değişim programının medya iş birliği ve Afrika-Türkiye ilişkileri bağlamında çok değerli olduğunu da sözlerine ekledi.