Kıta ülkeleri ile ilişkilerini her geçen gün geliştiren Türkiye, birçok kurum ve kuruluş ile Afrika’daki etkisini genişletiyor.
Yetimhane, cami, hastane ve okul inşası, su ve sanitasyon hizmetleri, eğitim, gıda yardımı, sağlık hizmetleri ve afet yardımı gibi birçok farklı alanda faaliyette bulunan Türk STK’lar, özellikle çatışmaların ve doğal afetlerin yaşandığı insani kriz bölgelerine yoğunlaşıyor.
Divan Derneği Başkanı Alptekin Cihangir İşbilir, Afrika’daki Türk STK’ların faaliyetlerini değerlendirdi.
İşbilir, Türk STK’ların Afrika’da birçok alanda faaliyet gösterdiğini, ancak stratejik bir yaklaşım ve etkili bir koordinasyonun henüz oluşmadığını belirtti.
Bunun nedeninin, kuruluşların saha bilgisi konusundaki yetersizliği ve Afrika uzmanı eksikliği olduğunu söyleyen İşbilir, “Türkiye’nin Afrika’daki imajının temiz olması ve insanımızın pratikliği ve cömertliği kısmen bu eksikliği kapatsa da bu strateji eksikliği ve koordinasyonsuzluk kaynak israfına da sebep oluyor. Resmî ve sivil kuruluşların koordinasyonu, STK’ların kendi aralarındaki iletişimi sağlıklı olursa Afrika’ya yönelik faaliyetlerin etkisi bugünkünden çok daha fazla olacaktır.” ifadelerini kullandı.
İşbilir, Afrika uzmanı eksikliğinin yanı sıra, kıtada etkin olan STK’ların yeterince uzman çalıştırmaması ve bilgi üretimine kaynak ayırmamasının da önemli bir husus olduğunun altını çizerek, bu durumun tecrübe transferinin sağlıklı yapılmasını engellediğini belirtti.
Afrika’ya yönelik faaliyet yaparken kıtayla ilgili ön yargılardan sıyrılmış, sağlıklı saha bilgisine sahip profesyonel ve gönüllülerle çalışılması gerektiği vurgulayan İşbilir, Afrika’da başarılı çalışmalar yapan Türk STK’ların başarılarının devamlılığının, Afrika’nın doğru tanınmasına ve Türkiye’nin Afrika’da doğru tanıtılmasına katkı sunacak şekilde bilgi üreten projelere yatırım yapılmasından geçtiğini söyledi.
İşbilir, günümüzde Afrika faaliyetlerinde medya projelerinin olması gerektiğine dikkat çekerek “Artık STK’larımız Afrika dillerinde yayınlar yapmalı, Afrika’ya eğitim almak için giden öğrencilere özel burslar verilmeli ve medya çalışmalarına kaynak ayırmalıdır. Bu çalışmalar çok kolay değil ama asıl kıymetli ve kalıcı faaliyetler bunlar. Afrika’nın geleceğinde olmak için stratejik ve kalıcı faaliyetlere odaklanmak şart.” dedi.
Afrika’nın birçok ülkesine yardımlarını ulaştıran Türkiye, Kızılay, TİKA, Türkiye Diyanet Vakfı, İHH ve Hayrat Yardım gibi kuruluşlarla sahada yer alıyor.
Medya alanında ise Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 2021 yılında düzenlenen 3’ncü Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi’nde Afrika Yayın Birliği’ne ortak üye olduğunu duyurmuştu.