Afrika Yıllığı 2021, Afrika’ya ilgi duyan okuyuculara hitap eden bir rehber kitap niteliği taşıyor
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından yayımlanan, Afrika’yla ilgili önemli gelişmelerin yer aldığı Afrika Yıllığı 2021, Türkiye’de kıtaya dair farkındalığı ve bilgi birikimini artırmayı amaçlıyor
Afrika Yıllığı 2021 editörleri Afrika Çalışmaları Uzmanı Doç. Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Afrika Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mürsel Bayram kitabın yazılış sürecini Merhaba Afrika’ya anlattı.
Doç. Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu ve Doç. Dr. Mürsel Bayram, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) projesi olan Afrika Yıllığı 2021 fikrinin ortaya çıkmasında YTB Afrika Koordinatörlüğünün etkili olduğunu ve kitabın Türkiye’de Afrika üzerine mevcut literatürün gelişmesine katkıda bulunmayı, bu alandaki bilgi birikimini artırmayı amaçladığını belirtti.
Editörler, kitabın literatürde önemli bir boşluğu doldurma noktasında atılmış kayda değer bir çalışma niteliği taşıdığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizde Afrika çalışmaları, Türkiye’nin kıtadaki varlığının ve etkinliğinin artışına paralel bir şekilde özellikle son on yılda önemli gelişme göstermiştir. Ancak gerek Türkiye-Afrika ilişkileri gerekse Afrika’daki gelişmelerin sistematik bir şekilde analizini yapan ve belirli bir döneme odaklanan derli toplu bir çalışmanın olmaması, literatürdeki önemli bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır.”
Yurt dışında özellikle düşünce kuruluşları bünyesinde Afrika dâhil farklı bölgelere ilişkin benzeri çalışmaların yayınlandığına dikkat çeken editörler, bu anlamda Afrika Yıllığı 2021’in, Afrika’nın siyasi ve iktisadi gelişmeleri ile uluslararası ilişkilerine dair Türkçe literatürde bir başvuru eseri olma iddiasında olduğunu söyledi.
Her yıl düzenli olarak yayınlanması planlanıyor
Gelişen Türkiye-Afrika ilişkilerine vurgu yapan editörler, “2021 yılı içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Angola, Togo ve Nijerya’ya gerçekleştirdiği Afrika turu, Ekim ayında İstanbul’da gerçekleşen Türkiye-Afrika III. Ekonomi ve İş Forumu ve yıl sonuna doğru İstanbul’da düzenlenen Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi gibi önemli gelişmeler nedeniyle yıllığın 2021 yılından başlaması ve her sene düzenli olarak yayınlanarak devamlılığının olması planlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, “YTB Başkanı Abdullah Eren’in de çalışmanın takdiminde belirttiği üzere, bu eser, ‘Türkiye’de Afrika’nın nabzının yıllık düzeyinde tutulduğu ilk çalışma’ olma niteliğini taşımaktadır.” dedi.
“Bir rehber kitap niteliğinde”
Tepeciklioğlu ve Bayram, Afrika Yıllığı 2021 için “çalışmalarını Afrika üzerine gerçekleştiren ya da Afrika’ya ilgi duyan okuyuculara hitap eden ve 2021 yılında kıtada gerçekleşen önemli gelişmelere ilişkin genel bir çerçeve sunan bir rehber kitap niteliğinde” değerlendirmesinde bulundu.
Yıllığın, Afrika’ya dair fazla bilgi sahibi olmayan okuyuculara da hitap ettiğini ve bu çerçevede alandaki diğer çalışmalardan ayrıldığını vurgulayan editörler, “Dört bölümden oluşan yıllığın ilk bölümünde Afrika ülkelerinde siyaset, güvenlik ve sınır sorunları gibi alanlarda yaşanan önemli gelişmeler değerlendirilmekte, ikinci bölüm kapsamında ise kıtadaki önemli ekonomik gelişmeler ele alınmaktadır. Üçüncü bölümü kapsamında kıtanın bazı küresel güçlerle ilişkilerine odaklanan yıllığın son bölümü ise Türkiye-Afrika ilişkileri temasıyla hazırlanmıştır. Öte yandan, yıllıkta Türkiye-Afrika ilişkileri ya da Afrika siyasetine dair 2021 yılında yayımlanan bazı kitapların değerlendirmelerine de yer verilmiştir.” dedi.
Kıtadaki gelişmelere panoramik bir bakış
Afrika Yıllığı 2021’in yayınlanmasının ardından okuyuculardan olumlu geri bildirimler aldıklarına vurgu yapan editörler, gerek Afrika çalışan gerekse Afrika’da yaşayan pek çok okuyucunun, çalışmayı kişisel kütüphanelerine eklemek istediklerini söyledi.
Ayrıca çalışmanın PDF versiyonunun YTB çevrimiçi kütüphanesinde paylaşılması, Afrika’ya ilgi duyan araştırmacıların yıllıktan daha fazla istifade etmelerini sağladığını sözlerine ekledi.
Editörler, gerek Türkiye’nin Afrika politikasının farklı boyutlarının, gerekse Afrika ülkelerinde cereyan eden gelişmelerin, giderek daha fazla araştırmacı ve okuyucunun ilgisini çektiğini ve buna bağlı olarak okuyucuların kitaba ilgisinin aslında şaşırtıcı olmadığını belirtti.
Afrika kıtasına yönelik olumsuz algının kırıldığına dikkat çeken Tepeciklioğlu ve Bayram, “Afrika artık Türk medyasında yoksulluk, salgın hastalıklar, iç savaşlar ya da etnik mücadeleler gibi olumsuz unsurlar üzerinden resmedilmemekte, aksine, Türkiye’ye önemli fırsatlar sunacak ve ilişkilerin daha da geliştirilmesi gereken bir kıta olarak ön plana çıkmaktadır.” dedi.
Editörler, Türk ve Afrikalı araştırmacıların katkılarıyla Afrika Yıllığı gibi kıtadaki gelişmeleri panoramik bir şekilde aktaran bu çalışmanın ortaya konması, ilgili literatüre katkı sağlayacağı yönünde oldukça önemli bir gelişme olarak öne çıktığını sözlerine ekledi.