BÖLGELERHABERLERORTA AFRİKA

Afrika Birliği’nden Ruanda’da 100 gün süren soykırım için 100 gün boyunca anma programı

Afrika Birliği (AfB) ve Ruanda 28 yıl önce gerçekleşen soykırımda yaşanan acıları 100 gün boyunca anmaya karar verdi.

1994 tarihinde gerçekleşen Ruanda soykırımı nedeniyle AfB’nin merkezi olan Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa şehrinde anma programı düzenlendi.

1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği soykırım için 7 Nisan’dan 3 Temmuz’a kadar çeşitli anma etkinliklerinin yapılacağı duyurulan programın teması “Hatırla-Birleş-Yenile” oldu.

7 Nisan günü Ruanda’da Tutsilere ve ılımlı Hutulara karşı yapılan soykırımın anma dönemi olan, Ruanda dilinde hatırla manasına gelen Kwibuka’nın başlangıcıdır.

Ruanda’nın Afrika Birliği Daimî Temsilcisi Hope Tumukunde Gasatura programda yaptığı konuşmasında, “Afrikalılar olarak Afrika’nın en karanlık tarihlerinden birini hatırlamak ve müreffeh bir gelecek inşa etmek için bir araya gelmek zorundayız.” ifadesini kullandı.

Ruanda devlet başkanı Paul Kagame, soykırım vesilesiyle yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında bu sürecin fiziksel olarak birlikte olamadıkları için hayatta kalanlar, onların aileleri ve millet için zorlu geçtiğine dikkat çekti.

Kagame, mevcut koşulların kaybedilenlerin anılmasını ve hayatta kalanların teselli edilmesini engelleyemeyeceğini vurgulayarak bu önemli yıldönümünün yad edileceğini söyledi.

Soykırımda Batı etkisi

Ruanda, Alman sömürge yönetiminden sonra 1962 yılındaki bağımsızlığına kadar Belçika’nın sömürge yönetimi altında tutuldu. Bu dönemde yapay olarak sosyolojik yapısında değişiklikler yapılan Ruanda’da, Hutular ve Tutsiler arasında nefrete yol açan ve soykırıma kadar devam eden sürecin başlamasında Belçika’nın önemli bir etkisi vardır.

Soykırımın gerçekleştiği tarih olan 1994 öncesi ve sonrasında ise Fransa’nın hükümet ile orduya verdiği destek bilinmektedir. Fransa’da koloni döneminde yaratılan etnik nefretin körüklenmesinde rol oynayarak soykırıma giden yolun açılmasına dolaylı olarak neden oldu.

 

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu