BÖLGELERDOĞU AFRİKAHABERLERKÜLTÜR ve SANAT

TİKA, “Eski Odun Taşıyan Kadınlar Dokuma Derneği Projesi”nde ikinci faza geçiyor

TİKA, 2020 yılında Addis Ababa’da hayata geçirdiği proje ile geçimini odun taşıyarak ve kıyafet dokuyarak sağlayan kadınlara destek veriyor.

Proje, Başkent Addis Ababa’da bulunan 3 bin metre yüksekliğindeki Entoto Tepesi’nde odun taşıyarak ve dokuma atölyesinde yöresel kıyafetler dokuyarak geçimlerini sağlamaya çalışan kadınların kurdukları derneğin desteklenmesini kapsıyor.

Proje öncesinde, şehirde doğal gaz bulunmaması, çok sayıda evin elektriğinin olmaması ve elektriği mevcut evlerde yaşanan kesintilerden dolayı yakacak oduna ihtiyaç duyması ile bölgedeki kadınlar kilometrelerce odun taşıyor. Etiyopyalı kadınlar için zamanla sakıncalı hale gelen odun taşımacılığı, dokuma atölyesi bulunan bir derneğin kurulması ile nihayete erdi.

Derneğin ruhsatının yenilenememesi ve fiziki şartların elverişsizliği sebebiyle işleyemez hale gelen dernek, 2020 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) projesi ile yeniden hayata geçirildi.

Proje kapsamında derneğin yeniden ruhsata kavuşması sağlandı. Derneğin gelir kaynaklarından biri olan duş alanı yenilendi, 3 yeni duş alanı ve su deposu inşa edildi. Dernek üyelerinin kullandığı sıhhi alanlar yenilendi. 90m2 büyüklüğündeki dokuma atölyesinin çatısı tamir edildi, yeni pencereler eklendi. Boya, bakım ve çevre düzenlemesinin yapılmasıyla tamamlanan proje ile derneğin fiziki altyapısı iyileştirildi.

TİKA’nın hayata geçirdiği projenin tamamlanması ile proje öncesi yalnızca 4 kadının üretim yapabildiği dokuma atölyesinin, kapasitesi 22 kadına çıkartıldı.

TİKA Addis Ababa Koordinatörü Cengiz Polat, projede ikinci faza geçilmesinin planlandığını açıkladı.

Etiyopya Refah Partisi (Prosperity Party)’nin 1. Kongresi davetlileri arasında olan TBMM Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ve Ak Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, 23. ve 26. Dönem Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi, T.C. Addis Ababa Büyükelçisi Yaprak Alp ile birlikte derneğe bu hafta ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında misafirler dernekte çalışan kadınlarla sohbet ettiler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu